glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Autobergamo iernează pe poziţia de lider al Ligii 1 la futsal

Continuăm retrospectiva anului 2017 cu futsalul, sport care a adus fără îndoială cele mai mari satisfacţii publicului devean, iar la capitolul performanţe a luat locul gimnasticii sau handbalului, tradiţionalele discipline sportive pentru care era recunoscută Deva. Dacă în primăvara anului trecut Autobergamo a cucerit titlul de campioană a României după o finală dramatică, în sezonul de toamnă al ediţiei 2017 – 2018 din Liga întâi devenii şi-au apărat blazonul, terminând neînvinşi pe primul loc în clasamentul intermediar.

Mai mult decât atât, în competiţia continentală intercluburi Autobergamo a reuşit o calificare de senzaţie în elita futsalului european, adică între primele 16 formaţii de pe Bătrânul Continent. În plus, componenţii echipei devene au contribuit decisiv şi în număr mare la calificarea Naţionalei României la Campionatul European care va începe la sfârşitul acestei luni în Slovenia.

În luptă cu aceiaşi adversari ca şi în sezonul trecut

Să spunem de la bun început, campionatul intern de futsal este mai fragmentat valoric decât oricând, scoruri gen 25 – 3 sau 17 – 1 vorbind de la sine despre care este raportul de forţe de pe parchet la unele meciuri. Cu trei echipe dintre cele zece din Liga întâi având probleme financiare (încă şi mai grele decât cele obişnuite în sportul românesc), cu trupa din Călăraşi sub aşteptări în acest sezon regulat şi cu doar două formaţii – Imperial şi Politehnica – luptând pentru ultimul loc disponibil din play-off, nu e deloc de mirare că lupta pentru titlu se va da şi în acest an între aceleaşi patru protagoniste ca şi în precedentul sezon.

Pentru Autobergamo sezonul de toamnă a început cu un antrenor nou pe banca tehnică, ibericul Marcos Angulo, adus în vară la echipă. Debutul în campionat a echivalat cu două meciuri acasă câştigate lejer în faţa a două formaţii de mijlocul clasamentului, CSM Poli Iaşi şi Imperial Wet Miercurea Ciuc. Au urmat două partide considerate mai dificile, deplasarea de la Galaţi cu United – o reeditare a finalei din primăvară – şi jocul de acasă cu Dunărea Călăraşi, ambele încheiate cu victorii. Dacă deplasarea de la Reşiţa cu Muncitorul a constituit o simplă formalitate, primul examen cu adevărat greu a venit pe teren propriu la întâlnirea cu Odorheiu Secuiesc. Trupa lui Zoltan Jakab s-a dovedit aceiaşi echipă incomodă, care se agaţă literalmente de orice adversar, la orice meci. A dovedit-o şi în această partidă de la Deva, în care deşi era condusă cu 4 – 2 cu două minute înainte de final a reuşit să egaleze când mai erau numai patru secunde de joc. În etapa imediat următoare Autobergamo a avut de disputat un alt derby, cel de la Timişoara cu Informatica. Devenii au făcut un meci bun, pe alocuri chiar foarte bun, au condus cu 2 – 0, însă partida s-a terminat la egalitate, aceasta şi pe fondul unui arbitraj care a avantajat gazdele în momentele-cheie. Restul turului de campionat a adus un scor-fluviu la Deva cu City’us, fantoma echipei campioane de acum doi ani, şi un succes scontat la Sfântu Gheorghe cu Spicom. Cum nu s-a făcut pauză între tur şi retur, Liga 1 a continuat cu alte două deplasări pentru Autobergamo, la Iaşi şi Miercurea Ciuc, ambele încheiate cu victorii pentru campioni. Returul de la Deva cu United a adus încă un egal, al treilea din actualul sezon, parcă şi mai dramatic decât cele cu Odorheiu şi Informatica. Devenii au avut avantaj în două rânduri, au fost egalaţi de fiecare dată şi au ajuns să fie conduşi în ultimele două minute. Cu două goluri într-un interval de un minut au preluat din nou conducerea şi se părea că au scăpat în câştigători, însă gălăţenii au egalat iarăşi cu 13 secunde înainte de fluierul final. Sezonul s-a încheiat cu două victorii, scorul campionatului cu Muncitorul Reşiţa (25 – 3) şi un succes mult mai uşor decât era de aşteptat la Călăraşi cu Dunărea.

În clasamentul Ligii întâi lupta rămâne în continuare deschisă când mai sunt patru etape din sezonul regulat. Autobergamo conduce cu 36 de puncte, podiumul fiind completat de Odorheiu şi Informatica cu câte 35 de puncte, ultima cu un meci mai puţin disputat. Pe locul 4 se află United, cu 31 de puncte şi de asemenea un joc mai puţin.

Calificare în Elite Round în UEFA Futsal Cup

Deva a găzduit o grupă din Main Round în UEFA Futsal Cup, poate cea mai dificilă a acestei faze a competiţiei. Dacă debutul victorios, 5 – 2 cu Luxol St. Andrews din Malta, a fost conform aşteptărilor, înfrângerea din ziua a doua cu bosniecii de la Mostar SG Staklorad, scor 2 – 3, a reprezentat o surpriză neplăcută şi se părea că şansele unei calificări istorice în Elite Round se îndepărtaseră simţitor de campioana României. A venit însă meciul decisiv cu Araz Naxcivan din Azerbaidjan şi cea mai bună evoluţie a lui Autobergamo din turneu. Partida cu selecţionata braziliano-azeră s-a încheiat cu 6 – 3 în favoarea devenilor şi prezenţa în premieră între cele mai bune 16 echipe de club din Europa era câştigată.

Grupa D a Elite Round disputată în Spania la Torrejón de Ardoz, lângă Madrid, a fost una cu adversari “imposibili” pentru orice formaţie, nu doar pentru campiona României. Devenii au pierdut toate cele trei întâlniri, dar au revenit cu fruntea sus după înfrângeri la scoruri şi de maniere onorabile: 2 – 5 cu Kairat Almati (Kazahstan), câştigătoarea UEFA Futsal Cup de acum doi ani, 1 – 2 cu Inter Movistar FS (Spania), deţinătoarea trofeului, şi 5 – 8 cu SC Braga AAUM, vicecampioana Portugaliei.

Odată cu încheierea partidelor din Elite Round Autobergamo s-a despărţit de antrenorul Marcos Angulo, în locul său urmând a fi adus un tehnician brazilian de calibru, după cum afirmă Dorin Popa, preşedintele clubului devean.

Pauză în campionat pentru meciurile Naţionalei de la Euro 2018

Întrecerea internă din Liga 1 se întrerupe pentru participarea Naţionalei României la Campionatul European din Slovenia de anul viitor. Lotul Naţionalei, în care sunt convocaţi opt jucători de la Autobergamo, se va reuni la Deva pe 15 ianuarie pentru pregătiri în cadrul unui cantonament centralizat. Tot la Deva se vor juca în 20 şi 21 ianuarie două meciuri de verificare în compania Moldovei.

Pe 28 ianuarie lotul României va pleca în Slovenia pentru meciurile din grupă cu Portugalia (31 ianuarie) şi Ucraina (2 februarie).

Rezultatele lui Autobergamo din sezonul 2017 – 2018

tur

12 – 1 CSM Politehnica Iaşi – acasă

5 – 0 Imperial Wet Miercurea Ciuc – acasă

6 – 2 United Galaţi – deplasare

4 – 2 Dunărea Călăraşi – acasă

11 – 1 Muncitorul Reşiţa – deplasare

4 – 4 FK Odorheiu Secuiesc – acasă

2 – 2 Informatica Timişoara – deplasare

17 – 1 City’us Târgu Mureş – acasă

8 – 0 Spicom Sfântu Gheorghe – deplasare

retur

3 – 0 CSM Politehnica Iaşi – deplasare

9 – 1 Imperial Wet Miercurea Ciuc – deplasare

4 – 4 United Galaţi – acasă

6 – 0 Dunărea Călăraşi – deplasare

25 – 3 Muncitorul Reşiţa – acasă

Programul etapelor rămase de disputat din retur

etapa 15 (25 februarie 2018)

City’us Tg. Mureş – CSM Poli Iaşi

Informatica Timişoara – Spicom Sf. Gheorghe

FK Odorheiu – Autobergamo Deva

Muncitorul Reşiţa – Imperial WET

Dunărea Călăraşi – United Galaţi

 

etapa 16 (11 martie 2018)

CSM Poli Iaşi – Dunărea Călăraşi

United Galaţi – Muncitorul Reşiţa

Imperial WET – FK Odorheiu

Autobergamo Deva – Informatica Timişoara

Spicom Sf. Gheorghe – City’us Tg. Mureş

 

etapa 17 (25 martie 2018)

Spicom Sf. Gheorghe – CSM Poli Iaşi

City’us Tg. Mureş – Autobergamo Deva

Informatica Timişoara – Imperial WET

FK Odorheiu – United Galaţi

Muncitorul Reşiţa – Dunărea Călăraşi

 

etapa 18 (7 aprilie 2018)

CSM Poli Iaşi – Muncitorul Reşiţa

Dunărea Călăraşi – FK Odorheiu

United Galaţi – Informatica Timişoara

Imperial WET – City’us Tg. Mureş

Autobergamo Deva – Spicom Sf. Gheorghe