glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Autobergamo a câştigat prima ediţie din „Cupa Cetăţii”

Ediţia inaugurală a “Cupei Cetăţii” la futsal a fost o reuşită din toate punctele de vedere, iar continuitatea acestei competiţii pare a fi asigurată. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, Sala Sporturilor din Deva a găzduit un veritabil turneu al campioanelor, la care au fost prezente câştigătoarele titlurilor naţionale din Serbia, Moldova şi România – din ultimele două sezoane, în cazul ţării noastre.

Finala a fost cea aşteptată de toată lumea, iar victoria în acest joc a aparţinut, spre satisfacţia publicului spectator devean, favoriţilor locali de la Autobergamo Deva. Campioana României a reuşit să învingă pe cea a Serbiei, Ekonomac, după un meci cu un finiş absolut halucinant, cu trei goluri înscrise într-un interval de două minute!

Meciuri fără istoric în prima zi

Partidele din semifinalele competiţiei ofereau dispute considerate din start dezechilibrate, care până la urmă au confirmat “calculul hârtiei”. Diferenţa de valoare între cele două perechi din prima zi a fost fidel reflectată în scorul final de pe tabelă, identic în cele două întâlniri: 6 – 1 pentru marile favorite.

În deschiderea turneului s-au înfruntat City’us Târgu Mureş şi KMF Ekonomac Kragujevac. Dacă City’us este la ora actuală o formaţie în plină reconstrucţie, rămasă fără jucătorii de bază cu care câştiga titlul naţional şi în consecinţă o palidă umbră a campioanei de anul trecut, Ekonomac a transferat masiv în această vară, numai jucători de calitate, şi se pregăteşte – fără glumă – pentru Liga Campionilor, la fel ca Autobergamo. În consecinţă, jocul şi rezultatul au marcat superioritatea netă a sârbilor, care s-au impus fără să forţeze prea tare. Au marcat Alex Pop (min. 37) pentru City’us, respectiv Sorokin (3), Prsic (6, 33), Ramic (14), Rajcevic (24) şi Da Mata (35) pentru Ekonomac.

Şi al doilea meci de sâmbătă a arătat aproape identic, cu gazdele de la Autobergamo având în campioana Moldovei Classic Chişinău un sparring-partner ideal pentru debutul de sezon. A fost un joc fără istoric şi acesta, cu antrenorul-jucător Florin Ignat permiţându-şi să ruleze întreg lotul avut la dispoziţie, inclusiv tinerii care au prins foarte puţine minute de joc în sezonul trecut, Kovacs, Drăgoiu şi Savu. Căpitanul Cristian Matei a deschis scorul în minutul 2, Pânzaru l-a majorat (min. 8), după care devenii s-au jucat cu ocaziile şi nu au mai înscris până cu trei minute înainte de pauză, când Obadă a făcut 3 – 0. În ultimul minut al primei părţi Ferreira a stabilit scorul reprizei. Ceea ce a urmat în partea secundă a fost un antrenament cu public, Autobergamo exersând diverse scheme tactice pentru apropiatul sezon. Au mai marcat (din nou) Cristi Matei (min. 23) şi Drăgoiu (min. 34), pentru oaspeţi reuşind golul de onoare Nicolaiciuc, cu cinci minute înainte de fluierul final.

Iată şi jucătorii folosiţi în acest prim meci: Vlad Iancu, Petrişor Toniţă, Darius Savu – portari, Cristian Matei, Paulo Ferreira, Adrian Pânzaru, Florin Ignat, Cristian Obadă, Sergiu Tacot, Dumitru Stoica, Alpar Csoma, Andrei Drăgoiu, Zabar Kovacs. A lipsit doar Robert Matei, cu mâna în ghips, care va absenta de pe teren circa o lună.

Finale mult mai echilibrate

Disputa pentru locul 3 la ediţia din acest an a Cupei Cetăţii a opus învinsele din prima zi, City’us Târgu Mureş şi FCA Classic Chişinău. A fost meciul cu cele mai multe goluri înscrise, 11, iar evoluţia palpitantă a scorului a prefaţat ceea ce avea să se întâmple în marea finală. Târgmureşenii şi-au luat tare adversarii şi în minutul 5 conduceau cu un aproape neverosimil 3 – 0 prin golurile aceluiaşi Răzvan Togan, autor al unei “triple” (minutele 2, 3 şi 5). A venit însă replica moldovenilor de peste Prut, care şi-au revenit “din pumni” şi au echilibrat încet-încet disputa, reuşind chiar să egaleze. Neaga (min. 11), Nicolaiciuc (16) şi Chitoroagă (18) au dus scorul la 3 – 3, însă golul lui Bogdan Takacs din minutul 20 a făcut ca City’us să intre în avantaj la cabine. Iszlai Richard (min. 24) şi Andrei Cioban (35) au făcut 6 – 3, dar Classic a revenit din nou pe finalul meciului. Reuşitele lui Neaga (min. 39) şi Ciocoi (min. 40) au venit totuşi prea târziu pentru a mai schimba deznodământul partidei.

Cei care nu au fost prezenţi la finala dintre Autobergamo Deva şi Ekonomac Kragujevac au ce regreta, pentru că au pierdut ocazia de a vedea futsal de calitate. Cele două echipe au început mai precaut meciul, avizate fiind fiecare de valoarea adversarului, astfel încât în prima jumătate a reprizei întâi am consemnat la capitolul ocazii clare doar şutul lui Rakic scos cu piciorul de Toniţă (min. 4) şi ratarea lui Tacot singur cu portarul (min. 7). Treptat Autobergamo începe să se vadă mai mult la finalizare, însă Matei, Obadă şi Stoica nu găsesc drumul spre gol. Un semnal de alarmă îl dă Stojkovic în minutul 14, când scapă singur, însă trimite pe lângă poartă. În acelaşi minut însă vine o lovitură liberă indirectă pentru sârbi, Ivankovic mişcă balonul şi Rnic face 0 – 1 cu un şut imparabil. Un minut mai târziu Obadă îl găseşte excelent pe Tacot, scăpat spre poartă, însă acesta preferă inexplicabil o pasă înapoi în locul şutului care să aducă egalarea. Putea fi şi 0 – 2, însă Ferreira realizează o deposedare de manual la pătrunderea lui Matijevic. Va fi însă 1 – 1 până la pauză, când acelaşi Ferreira interceptează un balon în jumătatea proprie şi trimite calm în poarta goală într-un moment când sârbii jucau în 5 + 0.

Debutul de repriză secundă a fost unul nefast pentru deveni. La doar câteva secunde de la reluare Prsic face 1 – 2 din apropierea porţii, după o acţiune din doar trei pase ale oaspeţilor. Pânzaru scoate cu un efort superb de pe linia porţii o minge care ar fi adus golul trei al lui Ekonomac (min. 22). A urmat o cursă furibundă după egalare a lui Autobergamo, presărată cu multe ratări, unele dintre ele uriaşe, ca a lui Tacot – singur cu poarta goală trimite pe lângă (min. 27) şi Matei – şut care trece milimetric pe lângă bară (min. 28). Totul părea terminat în min. 32, când Da Mata interceptează la centrul terenului un balon scăpat de Matei, pleacă pe contraatac şi finalizează calm printre picioarele portarului.

Ultimele cinci minute Autobergamo trece în 5 + 0 şi eforturile ofensive îi sunt răsplătite. Mai întâi Csoma finalizează din apropiere de pe dreapta o pasă venită de la Matei de pe partea stângă (minutul 36), apoi la o fază în oglindă Matei înscrie de pe stânga la o pasă a lui Tacot de pe dreapta şi e 3 – 3. Thrillerul însă nu era nici pe departe terminat, pentru că Ekonomac, văzând cum îi scapă printre degete o victorie care îi era la îndemână, trece în 5 – 0 şi caută golul decisiv. Tacot interceptează însă mingea în propriul teren şi trimite în poarta goală pentru 4 – 3, răzbunând toate ratările de până atunci şi păstrând trofeul “Cupa Cetăţii” la Deva.

Rezultatele de la Cupa Cetăţii 2017

semifinale:

City’us Târgu Mureş – KMF Ekonomac Kragujevac 1 – 6

Autobergamo Deva – FCA Classic Chişinău 6 – 1

finala mică:

City’us Târgu Mureş – FCA Classic Chişinău 6 – 5

finala mare:

Autobergamo Deva – KMF Ekonomac Kragujevac 4 – 3

„A fost un turneu foarte util, pentru că am vrut să vedem exact unde ne aflăm după ce am început pregătirile pe 24 iulie. În finală am întâlnit o echipă foarte puternică, Ekonomac Kragujevac, care are un lot foarte valoros. Am ţinut ritmul cu adversara noastră. Stoica şi Csoma s-au integrat foarte bine, sunt jucători cu mare experienţă. Sunt optimist pentru noul sezon, omogenitatea fiind principalul nostru argument în confruntările care ne aşteaptă”, a declarat la sfârşitul turneului câştigat de echipa sa Florin Ignat, antrenorul-jucător al lui Autobergamo Deva.

Tags