glasul-hd.ro Web analytics

Politică

(AUDIO) STENOGRAME INCENDIARE din ședința operativă a Primăriei Deva. Scandal primar-viceprimar, pe tema procurorilor DNA

Un adevărat scandal s-a aprins în Primăria Deva, după declarațiile făcute de viceprimarul municipiului, cu privire la solicitările făcute de procurorii DNA de a pune la dispoziție documente care ar viza activitatea fostului primar, Petru Mărginean. Așa cum vă arătam ieri, primarul Moș susține că nu sunt adevărate informațiile lui Mareș, în timp ce acesta din urmă, ieri, a venit și cu probe care să îi susțină afirmațiile. În tot acest timp, lui Mareș i-a fost interzis de către primar să mai susțină conferințe de presă și audiențe în aer liber, fără acordul edilului, dar a fost amenințat și cu sancționarea. Viceprimarul spune că tot ce i se întâmplă este un abuz.

Ieri dimineață, în ședința operativă a Primăriei Deva, înainte de a avea loc ședința de Consiliu Local de îndată, primarul Ovidiu Moș l-a făcut „cu ou și cu oțet” pe viceprimarul Răzvan Mareș. „Glasul Hunedoarei” a intrat în posesia înregistrării ședinței și v-o prezintă, în exclusivitate, tocmai pentru a putea vedea situația tensionată de la conducerea municipiului Deva. Ovidiu Moș pare să nu fi înțeles întrebarea adresată de reporterul „Glasul Hunedoarei”, care făcea referire la presupuse solicitări făcute de DNA, și nu la un control al DNA.

Ovidiu Moş: Am convocat această şedinţă, în urma declaraţiilor domnului viceprimar, de ieri, că în Primărie există control de la DNA, săptămâna asta sau cealaltă. Aş vrea, pe fiecare-n parte, de la toate serviciile, cu jurişti, să-mi spună dacă există un control de la DNA şi eu nu ştiu.
Am fost pus în faţa faptului de a mă suna presa să-mi spună că în Primărie există control de la DNA. Vă rog, fiecare-n parte…
Răzvan Mareş: Sunteţi informat greşit, domnu’ primar.
Ovidiu Moş: Eu vă spun…
Mareş: Citiţi declaraţia că apare astăzi în ziar…
Moş: M-a sunat presa… deci eu vă spun ce…
Mareş: Conferinţa mea de presă, numa’ puţin, daţi-mi voie să vă spun. Deci conferinţa mea de presă de ieri…
Moş: Lăsaţi-mă pe mine, ca fiecare-n parte să-mi spună dacă există un…
Mareş: Da’ nu asta a fost …
Moş: Ba da, asta a fost. Asta m-a-ntrebat pe mine (presa – n.red.) aţi văzut ce-am declarat. Poate la dumneavoastră-n birou există control. Da’ nu, eu nu ştiu. Vă rog, fiecare-n parte…
Mareş: Domnu’ primar, citiţi conferinţa de presă …
Ovidiu Moş: Hai să-ncepem. Creşa, aveţi control de la DNA?
Mareş: N-a fost o asemenea declaraţie.
Ovidiu Moş: Direcţia Tehnică, aveţi control de la DNA? Casa de Cultură, aveţi control de la DNA? Direcţia Economică, aveţi control de la DNA? SPIGM, aveţi control de la DNA? Direcţia de Asistenţă Socială, aveţi control? Autorizaţii, da, Cetate, există? Vă rog să-mi spuneţi dacă există.
Cineva din sală: „Nu”.

Mai departe, în ședința operativă, Ovidiu Moș se dezlănțuie.

Ovidiu Moş: Bun, continui: conferinţe de presă în Primărie se ţin numa’ prin dispoziţia mea, când se vor ţine. Nu mai face nimeni de capul lui. Dacă vrea altcineva să facă, fiecare poa’ să facă după-masa la partidul lui. Ca să nu mai pună toţi colegii, toţi, să ni-i punem în cap şi să … adică apare o ştire-n Deva, toată lumea-i revoltată „Uite dom’le, are dreptate Petre Mărginean, c-o zis că-i grup mafiot şi DNA-u-i acolo. Nu se poate! N-o să mai tolerez, până după alegeri, vă spun, la nimeni.
Conferinţe de presă, sau audienţe-n stradă, se fac după-masa. Nu vreau în timpul programului… audienţele se fac în Primărie. Nu vreau în timpul programului să mai văd pe cineva la audienţe-n stradă. După-masa, fiecare poa’ să facă ce vrea, la partid.
Domnu’ viceprimar se-ntâlneşte toată ziua cu derbedeu’ de Balint, unde, omu’ care l-o băgat la necaz pe Mircia Muntean şi i-o făcut necaz familiei lui. Pun la cale numa’ strategii mincinoase. Dă cu gunoi în toţi angajaţii Primăriei.
Mareş: Domn’ primar, fiţi mai calm şi relaxaţi-vă
Moş: Nu, vă spun exact: îs foarte revoltat pe treaba asta. Şi n-o să mai tolerez.
Din asta v-am solicitat la toţi directorii să participaţi. Deci nu există (control de la DNA – n.red.). O să dăm comunicat de presă pe problema asta. Pentru că niciun serviciu şi nicio direcţie de la Primărie nu are control de la DNA. Poate domnul primar (viceprimarul Mareş – n.red.) are dânsul şi eu nu ştiu.
Mareş: Viceprimar
Moş: Sau…
Mareş: Viitor primar
Moş: Aşa…
Mareş: Dar, haideţi, să lăsăm chestiile politice, domnu’ primar…
Moş: Vă mulţumesc frumos. Atâta am vrut să vă informez. (se ridică şi pleacă)
Răzvan Mareş: Deci dac-aţi avea măcar curiozitatea să intraţi pe ce-am declarat… A fost o-ntrebare (discuţia se mută pe hol). Aţi început deja campania. Da’ n-o să fiţi candidat…

Dovezile viceprimarului

Ieri, după ședința de Consiliu Local, Mareș le-a transmis celor din sală decizia primarului, pe care o cataloghează drept un abuz. „Mi s-a interzis să mai fac conferințe de presă, fără dispoziția primarului, așa că, domnilor ziariști, vă anunț că nu voi mai putea face aceste conferințe, dacă nu cumva este un abuz”, a declarat Mareș. Moș continuă să susțină că declarațiile făcute de viceprimarul Devei, cu privire la solicitările făcute de procurori, sunt niște minciuni. „Este o minciună. Și pe chestia asta o să-l sancționez pe domnul viceprimar, pentru că a mințit mass-media și a împroșcat cu noroi în toți angajații”, a spus Moș. În replică, Mareș a declarat: „Cu ce mă sancționează primarul pe mine? Pe mine Consiliul Local mă poate sancționa! În afară de faptul că astăzi, într-o ședință operativă a spus că nu mai am voie să țin conferințe și să spun punctul de vedere al municipiului Deva, cred că este un abuz. Eu nu am mințit cu absolut nimic, în ceea ce am spus, am și dovezile în acest sens. Nu am spus niciodată că există control al DNA-ului în primărie. A fost o întrebare a unui coleg de-al dumneavoastră care mă întreba dacă după etapa octombrie au mai fost ridicate documente din Primărie. Răspunsul meu a fost „Da”, dar nu vă pot spune ce fel de documente. Și am și dovezile aici, că au mai fost ridicate din primărie… adresele comunicate, pe care o să vi le pun la dispoziție. Eu nu am mințit, eu am spus adevărul și îl voi spune în continuare. Faptul că unii nu au cunoștință de aceste lucruri, nu este problema mea. Dar vă spun, cu acte, că au mai fost ridicate, în două rânduri, documente”, a replicat Răzvan Mareș.
Documentele la care face referire Mareș sunt două adrese, intrate în Primăria Deva. Una de la DNA, cu data de intrare în 19 ianuarie 2017, în care procurorii cer documente în dosarul penal nr. 275/P/2016, iar o alta, primită de la IPJ Hunedoara, într-un dosar penal de criminalitate economică. Aceasta din urmă a fost primită la Primărie în data de 9 iunie 2017, îl vizează pe fostul edil Petru Mărginean și alții, iar dosarul are numărul de înregistrare 678/P/2017.

Exlusiv înregistrarea ședinței operative:

Puteți citi și:

DNA, „instrument” de luptă cu adversarii politici. Mareș, „prins cu ocaua mică”