glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Au venit, s-au văzut şi-au pedalat! (GALERIE FOTO)

Câteva zeci de deveni iubitori ai mişcării au răspuns prezent la prima plimbare în masă cu bicicleta! S-au întâlnit în Piaţa Unirii, chiar în faţa statuii lui Traian, şi apoi au pornit într-o tură sănătoasă cu bicicleta prin oraş. Evenimentul are ca scop sensibilizarea participanţilor motorizaţi din trafic, dar şi a autorităţilor locale şi va avea loc de acum înainte în ultima zi de vineri a fiecărei luni.

Crezul e simplu. „Noi nu blocăm traficul, noi facem parte din el!”. Şi mai vine însoţit de încă un imperativ: „Nu trebuie să fim mulţi! Trebuie să fim toţi!”. Şi-au fost mulţi, încă de la prima strigare. Bicicletele gătite, veste reflectorizante, voie bună şi energie în doze considerabile. Traseul, stabilit pe loc. În principiu, o tură lungă şi sănătoasă pentru început, pe arterele importante ale oraşului. Tocmai pentru a atrage atenţia şi celorlalţi participanţi la trafic asupra siguranţei bicicliştilor, atunci când sunt nevoiţi să împartă drumul.

«Împarte drumul cu mine!» e de altfel şi una dintre filozofiile acestei acţiuni şi sper ca, în timp, toţi cei ce participă la trafic să conştientizeze că e loc pentru toată lumea. Mă bucur că au răspuns atât de mulţi ciclişti la acest eveniment şi îmi doresc ca numărul să crească în fiecare lună. Sunt sigur că aşa va fi!”, a spus Alin Bonţa, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului care are loc, în acest an, în 10 oraşe din ţară.

Prima „Masă Critică” a avut loc la San Francisco, în California, SUA, pe 25 septembrie 1992, şi a avut 48 de participanţi. Cel mai mare număr de participanţi la eveniment a fost înregistrat în capitala Ungariei, pe 22 aprilie 2008, când 80.000 de ciclişti au pedalat prin Budapesta de Ziua Pământului.