glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Au pus carul înaintea boilor. Parcarea din fața spitalului, cel mai probabil, nu va mai fi construită. Arhitecții nu au fost consultați

Primăria Deva, cel mai probabil, nu va mai construi parcarea supraetajată din fața Spitalului Județean de Urgență. Decizia va fi luată miercuri de conducerea administrației locale, după ce noul primar, Florin Oancea, a luat hotărârea să se consulte cu arhitecții, cu privire la această construcție. Toți specialiștii au spus că nu sunt de acord cu ridicarea acestei clădiri în acea zonă. În fapt, fosta conducere a pus carul înaintea boilor, dând drumul la licitație, fără a avea un PUZ și fără a consulta arhitecții.

Arhitecții deveni au spus că poziționarea construcției nu este oportună, pentru că arhitectural, nu se încadrează în acea zonă, și, în plus, Consiliul Județean va extinde Unitatea de Primiri Urgențe, astfel ca va exista foarte puțin spațiu între cele două clădiri. „Pentru parcarea de la spital am avut o ședință cu arhitecții din Deva, pentru că am vrut să îi consult pe specialiști. Am vrut să văd dacă este oportună ca poziționare și dacă acea investiție pentru care primăria a alocat un buget de 10 milioane de lei poate fi finalizată sau nu. Toți au spus că ei nu au fost de acord cu această investiție, pentru că, din punct de vedere urbanistic, volumetric, arhitectural, nu se încadrează în zonă. Mai mult, există un studiu de fezabilitate și o analiză a extinderii Unității de Primiri Urgențe tot în acea zonă, investiție care va fi finanțată de Consiliul Județean”, a spus primarul Devei, Florin Oancea.

Mai mult, sunt probleme legate de obținerea autorizației de construire și, ulterior, de funcționare, în ceea ce privește ISU Hunedoara. „Fiind clădirea destul de aproape de spital, este posibil ca cei de la ISU să spună că nu ne dau avizul sau ni-l dau în anumite condiții. Condiții care nu au fost prevăzute în caietul de sarcini acum, ceea ce presupune alte blocaje. Pentru că dacă cei de la ISU ne spun că ne dau autorizația de funcționare, dar pereții respectivi trebuie ignifugați la incediu, lucru care nu a fost trecut în caietul de sarcini. Ce facem? Facem acte adiționale?”, se întreabă Oancea.

Proceduri inversate

Licitația pentru construirea parcării a fost demarată fără a avea la bază un PUZ, și fără a fi consultați arhitecții. Deocamdată, încă nu a fost adjudecată, iar cel mai probabil, ea va fi anulată. Din păcate, acesta a fost un mod de lucru la Primăria Deva, pentru că Ordinul Arhitecților nu a fost real consultat la niciun proiect important. „În mod normal, prima dată ar fi trebuit să se facă un Plan Urbanistic Zonal, ceea ce nu s-a făcut, urmând ca ulterior să se facă. Licitația este în faza de analiză tehinco-financiară, sunt mai mulți ofertanți și încă nu s-a stabilit niciun câștigător. În condițiile în care se va stabili un câștigător în perioada următoare, în condițiile în care se va da drumul pe bugetul din 2018 la PUZ-ul pentru zona spitalului și se va constata că și urbanistic, și tehnic nu se poate construi, ne trezim în situația să nu se dea autorizație de construire. Ceea ce înseamnă niște bani blocați, o investiție care nu se poate realiza și un mare deranj. Și atunci am spus: vreau ca aceea comisie de urbaniști și arhitecți să se întrunească săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta), și s-a stabilit că miercuri, la ora 11, se va întruni. Trebuie să dea un aviz, pozitiv sau negativ. Pentru că ei sunt specialiștii. După cum s-au purtat discuțiile, niciunul nu va fi de acord, deci avizul, cel mai probabil, va fi negativ. În baza avizului negativ, dacă el așa va fi, voi solicita compartimentului de specialitate de la achiziții investiții să ceară anularea licitației. Din păcate, reproșul la adresa Primăriei din partea arhitecților a fost că de foarte puține ori sunt real consultați, iar eu vreau să stabilesc un alt mod de lucru, pentru o transparență totală”, a spus primarul Devei.

foto casetaUnde ar putea fi construite parcări

Opinia arhitecților consultați de primarul Devei cu privire la alte locații unde ar putea fi construite parcări a fost unanimă. „Ei spuneau că o parcare supraterană ar fi mult mai bine amplasată în zona Ulpia, pentru că volumetric, arhitectural, se încadrează în peisaj. Cam același stil de clădire sunt Ulpia și Banca Comercială, și se pot face mai multe locuri de parcare, care să deservează cât mai mulți cetățeni. De asemenea, au fost luate în discuție ca în interiorul spitalului să se construiască o parcare pentru medici și asistenți, iar parcarea din fața spitalului m-am gândit să o reconfigurăm în așa fel încât ea să fie la dispoziția aparținătorilor, bolnavilor, celor care merg la spital. Acum este blocată cu bariere pentru medici și asistenți. Cei care merg la spital, parchează pe unde apucă”, a mai declarat Florin Oancea.