glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Au apărut primele containere îngropate şi în Hunedoara. În ciuda reţinerilor iniţiale ale CJ, sistemul se poate extinde în tot judeţul

La finele săptămânii trecute a fost montată în municipiul Hunedoara prima platformă îngropată pentru colectarea gunoiului menajer. Primăria spune că, dacă totul decurge în bună regulă, la anul vor mai fi montate încă 15.

Oficialii Primăriei Hunedoara susţin că soluţia tehnică aleasă pentru platforma îngropată deja montată în spatele blocului G2 de pe b-dul Corvin este mai practică şi mai ieftină decât cea din Deva (unde funcţionează deja opt puncte în care containerele sunt „îngropate”). La Hunedoara este vorba despre o platformă de metal ce ridică şi coboară containerele într-un înveliş de beton turnat sub nivelul solului. Ridicarea şi coborârea se face cu ajutorul unui sistem hidraulic. „Pe maşina de salubritate se montează o mică pompă hidraulică legată cu un furtun la un piston al platformei şi atât. Nu e nevoie de maşini cu braţe speciale care să scoată containerele din pământ. Se ridică acea platformă, cu totul, se iau containerele, se golesc în maşină, după care sunt puse din nou pe platformă şi coborâte în acea groapă”, explică primarul Dan Bobouţanu.

Avantaje

Platforma montată la Hunedoara a costat 12.500 de euro şi a fost realizată în mai puţin de o săptămână. Primarul oraşului spune că, în funcţie de cum va fi utilizată de către cetăţeni şi de „randamentul” pe care îl va avea această primă platformă, foarte probabil, la anul, în oraş, vor mai fi montate încă 15 asemenea dispozitive: „Dorim să avem platforme îngropate în toate cele 16 puncte mari de colectare a gunoiului menajer. Anul acesta nu ştiu dacă vor mai fi resurse financiare în buget, dar la anul probabil că vom reuşi să alocăm sumele necesare. Sperăm să nu ne trezim că sunt vandalizate sau deteriorate (mai ales că au şi părţi din inox – n.red.). Prima platformă va fi supravegheată video şi la fel se va întâmpla şi cu celelalte”.
Containerele îngropate sunt din ce în ce mai folosite, mai ales în oraşele cu pretenţii, pentru că gunoaiele nu mai pot fi răvăşite şi împrăştiate de păsări, câini, ori persoane care caută în containere. În plus şi mirosul emanat de resturile menajere este cu mult diminuat.

Cine vrea poate să folosească varianta containerelor îngropate

În ultimele săptămâni a fost depăşit „blocajul” de la Deva în ce priveşte integrarea containerelor îngropate în viitorul Sistem de Management Intergat al Deşeurilor (SMID), gândit de Consiliul Judeţean. Până nu demult, oficiali ai instituţiei amintite manifestau serioase rezerve în ce priveşte posibilitatea ca metoda pubelelor îngropate să poată fi integrată într-un proiect gândit în 2008 – 2009, când „moda” aproape că nu exista în România. Directorul executiv al ADI Deşeuri, Nicolae Panţa, spune că, totuşi, modelul poate fi integrat în viitorul proiect: „Ca să facă parte din proiect, acele platforme trebuie să se afle în proprietatea primăriei respective. La Deva s-a depăşit situaţia, după ce firma de salubritate a donat opt asemenea puncte municipalităţii. Cererea de finanţare pentru SMID prevede doar că gunoiul trebuie colectat în europubele. Nu există menţionată nicio obligativitate ca acestea să fie amplasate suprateran. Nu se va supăra nimeni dacă unele oraşe vor avea bani pentru platforme îngropate. Până la urmă, gunoiul tot în europubele de 1,1 metri cubi este pus. Eu cred că soluţia aceasta trebuie încurajată şi poate fi folosită chiar şi în unele localităţi din mediul rural”.

Tags

One Comment

  1. Inca odata dovada ca functionarii corupti din primaria Hunedoara sunt la putere chiar daca fac parte din vechea garda.
    Cata spaga a datr Gherdan de la Euriteh Oradea ??