NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Atenție, șoferi! Meteorologii anunță zăpadă și polei pe drumurile din județ
deschidere 3

Atenție, șoferi! Meteorologii anunță zăpadă și polei pe drumurile din județ

Județul Hunedoara se află astăzi sub două avertizări ale meteorologilor. Codul portocaliu de ger s-a transformat în cod galben, deci frigul nu se mai simte atât de puternic, dar vântul și ninsoarea spulberată le va da bătăi de cap șoferilor până în noaptea de joi spre vineri.

Întreaga țară se află până joi dimineața, la ora 10, sub cod galben de ger. Conform avertizării meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, iar noaptea va fi geroasă. În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării. Astfel, minimele nocturne se vor situa în general între -17 şi -10 grade, iar maximele diurne vor fi negative. Meteorologii au emis și o avertizare, valabilă din 12 ianuarie, de la ora 04, până în 13 ianuarie, la ora 10, în care sunt vizate intensificări ale vântului, zăpadă spulberată și polei. „În intervalul menţionat la munte vântul se va intensifica treptat, cu viteze de 60…70 km/h, iar pe creste, cu precădere în a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) rafalele vor depăşi temporar 80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi şi în regiunile sud-estice, sudice şi centrale, temporar cu viteze de 45…55 km/h, astfel încât zăpada depusă anterior va fi spulberată. Începând din a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) va ninge în general slab cantitativ în zonele de munte şi local în regiunile intracarpatice, iar spre sfârşitul nopţii de joi spre vineri (12/13 ianuarie) în vestul ţării, vor fi precipitaţii mixte şi se va produce polei”, se arată în avertizarea meteorologilor. În cursul zilei de joi, în funcţie de evoluţia meteorologică, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Sfaturi pentru șoferi

Având în vedere prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi precipitaţiile sub formă de ninsoare, Poliția atrage atenţia cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive pe durata deplasărilor pe drumurile publice precum şi importanţa respectării semnificaţiei indicatoarelor rutiere sau indicaţiilor poliţiştilor rutieri. Astfel, este necesar să păstrați în mers o distanţă suficient de mare faţă de celelalte vehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frânați sau să virați brusc şi să utilizați, cu precădere, frâna de motor. Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. De asemenea, verificaţi nivelul uleiului, combustibilul, antigelul şi lichidul de parbriz. Și, nu uitaţi, când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora. Pietonilor le este recomandat să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa.

Despre Livia BOTICI

Citește și

explozie-mina-Medium

Minele din Valea Jiului au mai luat o viață. Un miner a murit după ce a fost lovit în cap de o piesă metalică foarte grea

Tragedie în subteranul minei Livezeni. Un miner a murit după ce a fost lovit în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *