glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Atenţie la antibiotice! Specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa utilizării acestor medicamente

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, marcată anual la data de 18 noiembrie, constituie un prilej pentru autorităţile din Sănătate să tragă un semnal de alarmă în privinţa utilizării antibioticelor de către populaţie. De cele mai multe ori, pentru infecţii minore, oamenii se grăbesc să utilizeze antibiotice în tratamentul acestora. Ceea ce nu se prea ştie este că, „utilizarea abuzivă a antibioticelor provoacă apariţia bacteriilor multirezistente care în timp pot să nu mai răspundă la nici unul din antibioticele existente, determinând infecţii dintre cele mai diverse : urinare, cutanate, intestinale, pneumonii, infecţii după anumite intervenţii chirurgicale sau instrumentale, transplant de organe”, precizează reprezentanţii DSP Hunedoara.

Infecţii rezistente la antobiotice

Potrivit specialiştilor, bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o prezenţă zilnică în multe spitale europene, unde afectează siguranţa pacienţilor, cresc morbiditatea şi mortalitatea, dar şi durata medie de spitalizare. Printre bolile rezistente la antibiotic se numără tuberculoza şi infecţiile nozocomiale. În primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat peste 200 de noi cazuri de tuberculoză rezistente la antibiotic multiple şi 13 infecţii nozocomiale, cele mai multe la secţiile chirurgicale – chirurgie şi ginecologie – dar şi la pediatrie.

Pentru evitarea rezistenţei la antibiotice este necesară renunţarea la automedicaţie, se va apela la medicul de familie pentru recomandarea medicaţiei potrivite fiecărei afecţiuni şi se vor respecta măsurile stricte de igienă”, Cecilia Birău, DSP Hunedoara

Răceala şi gripa nu se tratează cu antibiotice!”, DSP Hunedoara