glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Atenţie, hunedoreni! Nu toate apele din județ sunt recomandate pentru îmbăiere

Temperaturile ridicate din ultimele zile fugăresc hunedorenii înspre ştrandurile sau apele naturale din judeţ. Cu toate acestea, medicii hunedoreni atenţionează populaţia că apele din judeţ, în special cea din lacul Cinciş, nu sunt recomandate şi autorizate pentru îmbăiere, deoarece sunt poluate şi pot dăuna sănătăţii.

Autorităţile reamintesc că singurele locuri sigure pentru scăldat, monitorizate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, sunt bazinele special construite şi igienizate. „Noi nu recomandăm hunedorenilor să facă baie într-o zonă care nu este amenajată. Atât în Cinciş, cât şi în oricare apă naturală din judeţul Hunedoara nu este indicat ca oamenii să se îmbăieze. Acestea sunt neîngrijite, poluate, murdare, iar în ceea ce priveşte Cincişul există un foarte mare pericol de înec deoarece este foarte adânc. Sfătuiesc hunedorenii să aibă grijă unde se îmbăiază, să studieze bine calitatea apei şi a condiţiilor în care vor să se răcorească, pentru a evita problemele de sănătate şi accidentele”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Liber la scăldat în ştranduri

În ceea ce priveşte ştrandurile din judeţ, autorităţile susţin că acestea îndeplinesc toate condiţiile de funcţionare, sunt autorizate, iar calitatea apei este conformă. „În fiecare an DSP Hunedoara controlează calitatea apei din ştrandurile şi bazinele de înot din judeţ şi felul în care sunt amenajate. Până acum nu am identificat probleme, toate ştrandurile care au fost deja deschise sunt autorizate pentru funcţionare iar proprietarii unor astfel de locuri s-au conformat noului ordin în vigoare (n. Red. Ordinul 119, din 4 februarie 2014) , privind funcţionarea bazinelor de înot. Conform noilor reglementări, băile publice, bazinele de înot şi piscinele trebuie să utilizeze pentru îmbăiere numai apă potabilă”, a adăugat Cecilia Birău.

Condiţii de funcţionare a ştrandurilor

Ştrandurile pot fi amenajate pe malurile râurilor şi lacurilor, cu respectarea următoarelor cerinţe: în amonte de ştrand să nu existe deversări de ape uzate orăşeneşti sau industriale; apa ştrandului va fi ferită de riscul poluării prin instituirea zonelor de protecţie sanitară; fundul de bazin pentru o adâncime de până la 1,80 m trebuie să fie din nisip şi pietriş mărunt; avertizoarele de adâncime, vizibile foarte clar, trebuie poziţionate în punctele de maximă adâncime ale fiecărei zone, delimitate faţă de toate trambulinele, platformele şi facilităţile similare. Proprietarii de ştranduri vor avea registre de evidenţă a calităţii apei de îmbăiere. Zona de uscat sau de plajă a ştrandurilor amenajate pe malul lacurilor sau al râurilor trebuie să asigure cel puţin 3,25 mp de zonă de uscat pentru fiecare înotător. Plajele vor fi întreţinute în permanentă stare de curăţenie şi vor fi dotate cu recipiente pentru colectarea reziduurilor, asigurându-se un recipient la 250 mp zonă de plajă. Bazinele de înot vor fi dotate obligatoriu cu: vestiare, grupuri sanitare şi duşuri, separate pentru femei şi bărbaţi. Accesul în piscine al persoanelor purtătoare de boli transmisibile, plăgi deschise, dermite sau dermatoze trebuie împiedicat.