glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Atenţie, de unde consumaţi apă! Doar două izvoare din judeţ conţin apă potabilă

Majoritatea izvoarelor şi fântânilor publice din judeţul Hunedoara nu conţin apă potabilă. Doar în două izvoare, din cele 234 din judeţ, calitatea apei corespunde cerinţelor. Unul este la Buceş – După Piatră, iar al doilea, în Valea Jiului.

Izvoarele cu apă potabilă din judeţul Hunedoara au devenit o adevărată problemă. În ultimii ani, numărul izvoarelor care nu mai conţin apă care să îndeplinească normele de calitate a crescut îngrijorător. Una dintre cauze este seceta. Pentru a evita îmbolnăvirea populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara atrag atenţia hunedorenilor să consume apă doar din locuri special amenajate.

Două izvoare potabile în judeţ

În judeţul Hunedoara există 234 de izvoare şi fântâni publice de unde mii de hunedoreni îşi fac aprovizionarea cu apă zilnic. Potrivit specialiştilor, la majoritatea acestor surse, calitatea apei nu este corespunzătoare, deoarece conţine nitraţi sau nitriţi, substanţă care, consumată în cantităţi mari, poate fi cancerigenă. De asemenea, multe izvoare au apă cu parametri bacteriologici ridicaţi, care ar putea produce afecţiuni digestive. Dintre toate sursele de apă analizate de DSP, doar două au apă potabilă. Acesta este izvorul de la Buceş – După Piatră şi cel din Valea Jiului. Hunedorenii trebuie să cunoască faptul că apa de la izvoarele de pe marginea drumului sau din fântânile publice din judeţ este nepotabilă. Nu este indicat ca aceştia să o consume deoarece se pot îmbolnăvi foarte uşor. Din păcate, în judeţ, avem doar două izvoare cu apă  potabilă, iar pentru ca celelalte să îndeplinească toate normele igienico – sanitare este foarte mare nevoie de implicarea autorităţilor locale, deoarece sunt pe domeniul lor. Totodată, construirea fântânilor şi a izvoarelor trebuie să se facă în aşa fel încât să fie protejate de orice fel de sursă de poluare”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Apa din pet-uri poate fi nepotabilă

Industria apei îmbuteliate începe să câştige din ce în ce mai mult teren. Totuşi, potrivit specialiştilor, de cele mai multe ori apa de la reţea este mult mai sănătoasă faţă de cea îmbuteliată. Este important, înainte de a cumpăra şi de a consuma apă plată sau minerală, să vă asiguraţi că are termenul de valabilitate şi sursa de provenienţă inscripţionate pe ambalaj. Dacă producătorii ţin cont de faptul că pet-urile sunt de unică folosinţă şi le aruncă după ce le-au folosit, atunci oamenii pot să consume apă cu încredere. Dar, dacă un pet este folosit de mai multe ori pentru îmbutelierea apei, aceasta îşi pierde calitatea şi poate fi toxică”, a adăugat Cecilia Birău.  

Vezi și

Close