glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Atacuri parlamentare la instituţiile statului

Majoritatea creată în jurul USL în Parlamentul României a bulversat scena politică naţională şi eurpeană. În cursul zilei de ieri, au avut loc mişcări spectaculoase, unele dintre ele evident ilegale având ca scop pregătirea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

Primul a intrat în “moara” epurărilor politice Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu. După discuţii furtunoase în urma cărora era evident că majoritatea USL – UNPR din Parlament îşi va impune punctul de vedere, grupul PDL a cerut o pauză de consultări.

Blaga schimbat cu Antonescu la “foc automat”

În pauza de consultări a plenului reunit pentru schimbarea Avocatului Poporului, senatorii nu au pierdut vremea. Profitând de trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului, au convocat urgent Comisia Permanentă şi au hotărât convocarea unei sesiuni extraordinare pentru aceeaşi zi având pe ordinea de zi demiterea preşedintelui Senatului, Vasile Blaga şi înlocuirea acestuia cu cel mai “chiulangiu” parlamentar român, Crin Antonescu. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial plenul Senatului s-a reunit fără preşedintele Vasile Blaga şi fără senatorii PDL. Rezultatul votului a fost previzibil. Crin Antonescu a fost ales preşedinte cu 71 de voturi pentru şi o abţinere. Preşedintele Senatului României Vasile Blaga a declarat că va ataca hotărârea de ieri la Curtea Constituţională pentru că a fost adoptată cu grave încălcări ale legii supreme. În exclusivitate pentru Glasul Hunedoarei, senatorul Traian Igaş a explicat ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament. “Putem spune că în momentul de faţă în Parlamentul României se întâmplă un lucru care nu are nimic comun cu un stat de drept European. Putem discuta de un puci parlamentar în condiţiile în care grupurile parlamentare PSD, PNL, PC şi Progresist au călcat în picioare regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor cât şi regulamentul comun al celor două Camere. Este ceva inimaginabil iar acest lucru nu va rămâne aşa. La nivelul Senatului am depus contestaţie la Curtea Constituţională urmând ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul shimbării Avocatului Poporului şi eventual în cazul revocării Peşedintelui Camerei Deputaţilor”, a declarat Preşedintele Comisiei pentru Regulament al Senatului, Traian Igaş. Acesta a precizat că singurele grupuri parlamentare care puteau cere revocarea celor doi preşedinţi ai camerelor Parlamentului erau cele ale PDL, conform regulamentelor în vigoare.

Avocatul Poporului o victimă coletareală

Avocatul Poprului, Gheorghe Iancu a fost demis pentru a nu ataca la Curtea Constituţională hotărârile nelegale ale legislativului, ceea ce este una dintre atribuţiile acestui post. Iancu a fot acuzat că a făcut jocurile PDL şi ale preşedintelui Traian Băsescu, fără însă să fie aduse probe care să demonstreze acuzaţiile. Într-o declaraţie susţintă ieri seară la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut celor trei copreşedinţi USL precum şi preşedinţilor UDMR şi UNPR “să înceteze imediat acţiunile împotriva statului român”. În opinia Preşedintelui, USL şi celelalte partide intenţionează să pună mâna pe justiţie în condiţiile în care în ultima perioadă instituţiile judiciare din România au început să funcţioneze.