glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Asocierea Primărie – Proiect Design s-a terminat. Clădirea din parc mai rămâne

Primăria Hunedoarei a reuşit să anuleze în instanţă parteneriatul pe care Consiliul Local Hunedoara l-a încheiat, în 2005, cu firma Proiect Design SRL, în urma căruia Parcul Corvinul a fost, practic, mutilat.

În aprilie, anul acesta, Primăria Hunedoara a cerut în instanţa de contencios-administrativ, rezilierea contractului de asociere cu societatea Proiect Design SRL şi demolarea construcţiei din parcul Corvinul pe cheltuiala firmei private. A avut câştig de cauză. Instanţa a dispus ca actul să fie reziliat dar şi „desfiinţarea construcţiei realizate (…) de către pârâtă, pe cheltuiala acesteia”. Reprezentanţii Direcţiei Juridice a Primăriei spun că sentinţa a devenit definitivă. Ea a fost pronunţată, pe scurt, pe 11 iunie, comunicată câteva săptămâni mai târziu, iar termenul de 15 zile pentru declararea unui eventual apel de către Proiect Design SRL a expirat.

Executarea, o problemă

Conform datelor existente pe portalul just.ro, Proiect Design se află în procedură de dizolvare. Sunt aproape zero şanse ca firma să se apuce acum, pe propria-i cheltuială, să demoleze clădirea pentru care s-a luptat 10 ani, cu trei primari diferiţi. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara caută acum o soluţie legală pentru executarea sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara. O variantă ar fi ca toate cheltuielile să fie suportate de bugetul local, apoi imputate societăţii Proiect Design. Este vorba de o clădire lungă de aproape 100 de metri, înaltă de vreo 10 şi lată de vreo 25 de metri, ridicată recent. „Din câte-am înţeles de la juriştii Primăriei, mai sunt o serie de demersuri legale de făcut. Trebuie întocmite mai multe acte, apoi trebuie să ne adresăm instanţei pentru desemnarea unui executor judecătoresc şi aşa mai departe. Dacă firma refuză să o demoleze, clădirea va fi demolată de către Primărie, iar cheltuielile îi vor fi imputate firmei. Estimăm că demolarea efectivă nu va putea avea loc mai devreme de primăvara anului viitor”, spune viceprimarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

O greşeală cât un mandat

În septembrie 2005, Consiliul Local aproba asocierea cu Proiect Design SRL ce a avut ca obiect modernizarea şi întreţinerea Parcului Corvinul. Firma privată urma să ridice aici o clădire cu rol de pizzerie şi fast food, iar în schimb se angaja să modernizeze şi să întreţină parcul. În ianuarie 2006, peste 20 de salcâmi, din parcul care până în 1997 apărea pe lista zonelor naturale protejate, erau puşi la pământ. Asta la 25 de zile după ce intrase în vigoare o lege care interzicea schimbarea destinaţiei oricărei suprafeţe dintr-un parc. Reprezentanţii conducerii Primăriei Hunedoara au recunoscut că habar nu aveau de acea lege, dar, totuşi au mers înainte cu demersurile. În mai 2006, Primăria a emis autorizaţia de construcţie. În câteva luni, în parcul Corvinul a apărut o clădire mai mare decât cea autorizată: amprenta la sol era depăşită cu peste 100 de metri pătraţi, iar clădirea avea un etaj în plus. În iunie 2008, Nicolae Schiau pierdea alegerile în faţa lui Ovidiu Hada, la 1800 de voturi diferenţă, 1.500 fiindu-i potrivnice chiar în secţiile de votare din jurul Parcului Corvinul. Apoi a intervenit „ruptura” între parteneri. Privatul susţinea că este obligat să se ocupe şi de întreţinerea parcului, doar după ce începe activitatea economică în clădire, iar Primăria susţinea că această obligaţie se activează încă de la momentul începerii construcţiei. Ovidiu Hada nu a reuşit decât să blocheze continuarea lucrărilor la clădire. Mai ales în ultimii patru-cinci ani, clădirea din Parcul Corvinul a fost desori subiect de dispută în şedinţele de consiliu local de la Hunedoara.