glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Asociaţia „Pro Corvina” a lansat proiectul „Tânărul Arheolog” la Deva

Asociaţia „Pro Corvina” a lansat în cursul zilei de ieri proiectul „Tânărul arheolog”, cu scopul de a iniţia şi promova în rândul tinerilor arheologia experimentală.

“Tânărul Arheolog” este un proiect rezultat al iniţiativei tinerilor voluntari şi membri ai Asociaţiei „Pro Corvina” în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara. Proiectul îşi doreşte să faciliteze accesul tinerilor liceeni la activităţi de arheologie experimentală prin implicarea şi stimularea acestora spre creativitate cultural – istorică. Pentru ca toate aceste lucruri să se îndeplinescă, iniţiatorii proiectului doresc realizarea unor obiective prin desfăşurarea a trei ateliere de arheologie cu implicarea directă a liceenilor din judeţul Hunedoara.
„Prin intermediul proiectului dorim să iniţiem şi să promovăm printre liceeni arheologia experimentală. Pentru ca acest lucru să devină realitate noi ne-am propus să îndeplinim mai multe obiective. Unul dintre acestea vizează realizarea a trei ateliere de arheologie experimentală care vor constitui prelucrarea ceramicii, osului şi cornului, cum se făceau în antichitate, prin folosirea tehnicilor de confecţionare arhaice. Beneficiarii direcţi vor fi 60 de elevi care vor participa activ la toate acţiunile proiectului şi încă 800 de elevi din cadrul liceelor hunedorene, aceştia fiind beneficiari indirecţi. Cei 60 de elevi vor fi implicaţi direct în activităţile de arheologie în cadrul Bazei de Cercetare a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj – Napoca, din comuna Sarmizegetusa, pe toată durata proiectului”, a precizat coordonatoarea proiectului, Angela Brăneţ.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP în cadrul programului “Tineret în acţiune” (program al Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin finanţarea de proiecte). Durata de implementare a proiectului este 15 februarie – 15 noiembrie. Participanţii în cadrul atelierelor de arheologie experimentală precum şi membrii echipei de proiect vor obţine la finalul activităţilor un certificat de recunoaştere şi validare prin Certificatul Youth Pass.

(Foto: Tinerii interesaţi să ia parte la proiectul „Tânărul Arheolog” se pot înscrie până la data de 1 aprilie pe pagina web a Asociaţiei „Pro Corvina”)