NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Asistentele medicale au intrat ieri în grevă generală. Cadrele medicale medii reclamă grave inechităţi salariale, adâncite de un act legislativ emis recent de Guvern
Asistentele medicale spun că Ordonanţa 20 provoacă discrepanţe salariale şi mai mari decât cele existente până acum.
Asistentele medicale spun că Ordonanţa 20 provoacă discrepanţe salariale şi mai mari decât cele existente până acum.

Asistentele medicale au intrat ieri în grevă generală. Cadrele medicale medii reclamă grave inechităţi salariale, adâncite de un act legislativ emis recent de Guvern

Asistentele medicale din spitalele judeţului au protestat ieri faţă de felul în care actualul Guvern a înţeles că ar fi necesară „reaşezarea” salariilor din sistemul de sănătate. Excepţie au făcut doar angajatele Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Conform reprezentanţilor Sindicatului „Sanitas” Hunedoara, greva de ieri nu a afectat grav activitatea spitalelor din judeţ. În secţiile de Urgenţe, ATI, Pediatrie şi Nou – născuţi s-a funcţionat în regim normal, iar în celelalte secţii a fost asigurat minimul legal de 30 la sută din volumul total de activitate, după cum spune liderul „Sanitas” Hunedoara, Lucia Vintilă.

Aceeaşi muncă, alţi bani

Ordonanţa 20 din 2016, care a intrat în vigoare luna trecută, produce efecte total neaşteptate în ce priveşte salarizarea asistentelor medicale. În loc să atenueze diferenţele nejustificate dintre o asistentă medicală dintr-un spital judeţean şi o colegă de-a sa dintr-un spital municipal, ordonanţa le adânceşte. Problema apare chiar şi între asistente medicale angajate în aceeaşi secţie, la acelaşi spital: „Într-un spital judeţean, o asistentă medicală care are absolvită şcoală postliceală are un salariu cu 800 de lei mai mic decât o asistentă care are studii superioare. Se încalcă astfel Codul Muncii, care spune că, pentru aceeaşi muncă prestată, retribuţia trebuie să fie la fel. E vorba de aceeaşi muncă şi aceleaşi responsabilităţi, dar de o diferenţă salarială prea mare.”, spune Simona Codoban, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Sanitas din cadrul spitalului din Deva.

Diferenţe nejustificat de mari

Şi mai mare este diferenţa între o asistentă medicală cu studii superioare angajată la un spital municipal şi o asistentă cu aceleaşi studii, dar angajată la un spital judeţean – 1.200 de lei brut la salariul de bază. Aşa se face că, dacă ai studii superioare, şi te angajezi ca asistentă medicală la Spitalul Municipal Hunedoara, vei avea un salariu cu 12 milioane de lei vechi mai mic decât colega ta de promoţie care se angajează la Spitalul Judeţean Deva. Totuşi, asistentele medicale de la Hunedoara nu au intrat ieri în grevă: „A fost vorba şi de o deficienţă de organizare. Plus că, la nivelul spitalelor municipale, diferenţele salariale între asistente cu postliceală şi cele cu facultate sunt mai mici”, declară Lucia Vintilă.

O altă revendicare a Sindicatului Sanitas Hunedoara se referă la felul în care sunt calculate sporurile. Acestea sunt raportate la salariul brut din 2009, nicidecum la cel din 2016. „Noi plătim facturi şi facem cumpărături la preţurile din 2016, dar sporurile sunt calculate în funcţie de salariul din 2009. Sunt şapte ani diferenţă, timp în care toate preţurile au crescut foarte mult”, declară Simona Codoban. „Una este să calculezi un spor de 15 la sută raportat la un salariu brut de 1.600 de lei, cât era în 2009, şi alta este să-l calculezi raportat la un salariu de 2.700 de lei, brut, cât este acum”, completează Lucia Vintilă.

O altă nemulţumire a Sindicatului „Sanitas” Hunedoara este legată de faptul că personalul auxiliar din spitale a fost pur şi simplu ignorat de ordonanţa care ar fi trebuit să reaşeze corect salariile din sistemul sanitar.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

Secund foto de grup romani din Ungaria

Românii din Gyula (re)descoperă Hunedoara

Un grup de etnici români din Ungaria s-a aflat, la finele săptămânii trecute, în judeţul …