glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Ascensiunea pe cel mai înalt vârf din Munţii Anzi, Chimborazo, prin ochii Alexandrei Marcu

În urmă cu trei săptămâni, deveanca Alexandra Marcu a reușit să cucerească vârful Chimborazo, din Munţii Anzi – 6.268 metri altitudine. După expediţia extrem de obositoare, dar în acelaşi timp fascinantă, Alexandra s-a întors acasă şi a povestit totul despre cea mai nouă performanţă a sa, cucerirea celui mai înalt vârf din Ecuador.

foto 2Alexandra a plecat în Ecuador la mijlocul lunii septembrie, la o săptămână după ce s-a întors din Turcia, unde a dus steagul Devei şi al României la 3.723 de metri, pe Vârful Emler, din Munţii Taurus. Tânăra alpinistă a fost însoțită de tatăl său, Dan Marcu, cel care o acompaniază, de regulă, în ascensiunile montane. „În septembrie 2017 am plecat spre punctul considerat cel mai îndepărtat de pe suprafața planetei noastre față de centrul Pământului. În America de Sud, există sate sau chiar orașe la altitudini de peste 3.500 m, așa că localnicii nu cunosc noțiunea de aclimatizare. Dacă locuiești în Deva, însă, orașul meu de suflet, maxima pe care o poți atinge se află la 250 de metri, pe cetatea Devei. Așadar, a-mi obișnui corpul cu o altitudine mai ridicată era imperios necesar. După câteva zile bune de aclimatizare prin munți, ne-am urcat în mașină, am semnat intrarea în parc, ne-am luat camarazii de expediție ( rucsacii pinguin) și, împreună cu ghidul nostru, am pornit spre locul unde aveam să facem campamentul. Până în acest moment, am mai pus piciorul de două ori în munții Anzi și totuși, munții aceștia par mai diferiți! Priveliștea roșie-gri ar putea fi asemănată cu ceea ce am văzut de pe creasta munților Turciei, urcând spre vârful Erciyes. Simțeam, însă, că mă aflu în munții Anzi, prin prezența grohotișului continuu pe care îl aveam de urcat. Odată ajunși la 5.300 de m, am pus cortul, ne-am răsfățat cu o porție bună de mâncare gustoasă și am profitat de vremea bună pentru o mini ședință foto, îmbrăcată în tricoul <Visit Deva- Visit Romania>. Și asta pentru că îmi iubesc orașul, județul și țara și îmi doresc să le duc numele în întreaga lume”, povesteşte Alexandra.

Cu bocancii rupţi…

foto 3După câteva ore de efort continuu, înainte de a se odihni, Alexandra a avut parte de o întâmplare halucinantă: i s-au rupt bocancii. „Chiar înainte să mergem la culcare…șoc! Jumătate din talpa bocancilor noștri de altitudine, singurii bocanci pe care îi aveam de altfel, aici sus, era ruptă! (Într-o expediție cu bivuac nu îți permiți să îți iei niște bocanci mai lejeri. Explicația e simplă: fiecare lucru trebuie cărat, fiecare kilogram îşi face simţită prezenţa și fiecare efort în plus îți diminuează șansele de a ajunge pe vârf). Norocul nostru, psihic, a fost faptul că tata a avut la el un mini kit de reparație și am improvizat cum am putut. De ce psihic? Deoarece nu a ţinut prea mult! Ceasul arăta 18:00. La miezul nopții, aveam să plecăm spre vârf. M-am întins în cort și m-am culcuşit bine de tot în sacul de dormit. Încet-încet, Moș Ene a început să își facă simțită prezența și alarma m-a trezit la ora 23:00. Am îmbrăcat echipamentul, mi-am pus ultimele lucruri în rucsac, am mâncat câte ceva și peste o oră, cu hamul, casca și colţari în picioare, am pornit. Tocmai, îmi venise în minte o povestioară tare amuzantă. Un ecuadorian, știind despre Vlad Țepeș și bătăliile lui îndârjite contra turcilor, ne-a întrebat care era strigătul de luptă al românilor. Răspunsul tatei a fost: <Vamos a la playa!>”, îşi aminteşte alpinista râzând.

…direct în vârful Chimborazo

pt siteSe spune că pentru a-ţi atinge visele sau obiectivele eşti capabil de orice. La fel a făcut şi Alexandra, care deşi a avut probleme serioase cu încălţămintea, nu s-a lăsat păgubaşă, şi-a continuat drumul pentru ca în final să aibă parte de performanţa vieţii: cucerirea celui mai înalt vârf din Ecuador, vârful Chimborazo, din Munţii Anzi – 6.268 metri altitudine. „Prima parte a urcării a fost o traversare a unui amestec de grohotiș și zăpadă. Dacă nu aș fi știut cum să calc, dacă nu aș fi fost atentă sau dacă aș fi folosit pentru prima oară colţarii…tare urât ar fi fost! Dar experienţa şi-a spus cuvântul! După partea aceasta amestecată a urmat o pantă formată doar din zăpadă. Probabil cea mai lungă și înclinată pantă pe care am urcat vreodată, iar ghidul nostru nu a prea fost de mare folos, alegând să urcăm aproape direct, când cea mai bună variantă ar fi fost să facem zig-zag-uri de-a lungul întregului urcuș. Era 2:00- 3:00 noaptea deja, și tot ceea ce puteam vedea la lumina frontalei era înzăpezita și înclinata pantă pe care o urcam. La ora 05:30, când a început să se lumineze, județul Hunedoara a ajuns pe vârf, la peste 6.000 m altitudine!”, a adăugat Alexandra Marcu.

„O expediţie a naibii de grea”

pt site (2)După ore întregi de efort continuu, temperaturi extrem de joase, bocanci rupţi şi un ghid nu foarte profi, Alexandra a reușit. Totuşi, acum după ce a ajuns acasă şi a reuşit să se odihnească, ea susţine că expediţia pe Chimborazo a fost <a naibii de grea>. „Tot ceea ce se putea vedea în mod clar, era vestitul Cotopaxi, un uriaș ce se ridica din neant. Aici sus, era tare frig! Temperaturile scăzute nu îți permiteau să renunți la mănușă mai mult de câteva secunde. Am avut noroc, însă, cu mănușile de puf Nahanny, pe care le folosim de ani de zile și care nu aveau nevoie de prea mult timp pentru a ne readuce confortul termic. Cinci ore mai târziu, după o urcare în altitudine de 1.000 m, o coborâre de 1.400 m și o expediție cu o durată de 11 ore, am ajuns la refugiul Carrel, gata să ne urcăm în mașină și să ne relaxăm pentru câteva zile. În concluzie, cum a fost expediția Chimborazo 2017?! A naibii de grea!”, a spus tânăra alpinistă.

Alpinista Alexandra Flavia Marcu, din Deva, este cunoscută pentru faptul că a escaladat primii șase dintre cei mai înalți vulcani ai lumii. În plus, în ianuarie 2015, la numai 17 ani, Alexandra a reușit să cucerească cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (Ochiul Sărăturii – 6.893 metri), fiind astfel cea de-a treia femeie din lume care a reușit să escaladeze cu succes acest vulcan din Chile. Deveanca este și cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe vulcanul Pico de Orizaba (Mexic) și cel mai tânăr român care a escaladat masivul Kazbek, din Georgia.