glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Aruncă banii la gunoi! Devenii riscă să plătească pentru indeciziile primarului

Devenii riscă să plătească, din nou, pentru indecizia primarului Petru Mărginean. Edilul Devei se decide foarte greu ce să facă cu deșeurile din localitate. Pe de o parte întârzie aprobarea Studiului de Oportunitate privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), iar pe de altă parte ezită să afirme foarte clar că va prelungi contractul actualului operator Salubritate SA, care a fost obligată de municipalitate anii trecuți să facă investiții substanțiale în modernizarea serviciului de colectare și sortare a deșeurilor.

Decizia primarului Petru Mărginean, prin care a hotărât să nu supună la vot până la sfârșitul lunii iulie Studiul de Oportunitate privind SMID, dar și faptul că stă pe gânduri în ceea ce privește prelungirea contractului actualului operator, Salubritate S.A. ar putea să-i coste scump pe deveni. Reprezentanții Consiliului Județean amenință că municipiul reședință de județ va fi exclus din ADI pe deșeuri, cu toate că acest lucru este imposibil atâta timp cât municipalitatea își plătește cotizația. Cu toate astea, reprezentanții ADI arată pisica, susținând că  municipiul Deva va avea de plătit cel puțin nouă milioane de euro. „Este o situație pe care nimeni nu o dorește. Nu o dorește Consiliul Județean Hunedoara, nici vreun municipiu, pentru că excluderea unui membru, mai ales a reședinței de județ, din ADI , ar duce la asumarea unor plăți foarte mari. Discutăm de o sumă care se ridică la peste nouă milioane de euro, datorie ce ar intra în sarcina municipiului Deva. Ar trebui recuperați banii cheltuiți pentru închiderea gropii neconforme, dar și parte din deponeu, întrucât acesta a fost redimensionat pentru întreg județul, inclusiv pentru deșeurile care vin din municipiul reședință de județ”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Adrian David. Pe de altă parte, consultanți în domeniul fondurilor europene susțin că o excludere a municipiului Deva din ADI este imposibilă deoarece ar duce la neîndeplinirea obiectivelor proiectului, ceea ce duce la aplicarea de penalități.

Gunoaiele hunedorenilor, „în aer”, tot din vina Devei

De ieri, depozitele neconforme de la Deva și Orăștie nu mai au autorizație de mediu, iar singura groapă de gunoi din județul Hunedoara, care mai poate funcționa, este cea de la Vulcan, care însă e aproape plină. În aceste condiții, până anul viitor nu se știe exact unde vor fi depozitate deșeurile. „Salubritate Deva și-a propus un depozit intermediar ce ar fi trebuit să funcționeze de azi (n.r. ieri), dar nu e încă autorizat! Și atunci, încercăm să găsim varianta cea mai ieftină pentru locuitori județului Hunedoara, să nu fim nevoiti să ducem gunoiul în alte județe. Vom încerca să găsim o soluție, să vedem cât ne-ar costa să depozităm cu toții la Vulcan și dacă e posibil din punct de vedere tehnic. Dar și acest deponeu este plin aproape 100%”, a spus președintele CJ Hunedoara, Adrian David. Între timp orașe precum Călan și Simeria precum și numeroase comune din zonă au hotărât să depoziteze deșeurile în deponeul provizoriu realizat de Salubritate S.A. la Deva, care este în curs de autorizare. Primăria Deva încă nu a luat o decizie nici în acest sens.