glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Aqualand Deva, o nouă runde de dispute. Viceprimarul Devei cere retragerea sprijinului politic al comisarului Gărzii de Mediu

Conducerea Primăriei Deva îl acuză pe comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Bogdan Sever de abuz în serviciu şi ameninţă cu plângere penală împotriva acestuia. Bonus, viceprimarul PSD Ovidiu Moş spune că va cere Organizaţiei Municipale PSD Deva retragerea sprijinului politic în cazul lui Bogdan Sever. Cauza nemulţumirilor edililor deveni este amenda de 30 de mii de lei aplicată de Garda de Mediu complexului acvatic, dar şi o serie de controale la Primăria Deva care au avut loc din decembrie până în prezent.

Primăria Deva are planuri mari în ceea ce priveşte dezvoltarea complexului Aqualand Deva. De anul viitor, conducerea primăriei vrea să demareze construcţia unui bazin olimpic lângă clădirea Aqualand. Dar până la demararea investiţiilor edilii deveni şi societatea care administrează Aqualand trebuie să rezolve problema autorizaţiei de mediu pentru instalaţia de cogenerare a complexului, care a fost anulată de instanţă. Pentru că Garda de Mediu a sancţionat recent Aqualand Deva cu suma de 30 de mii de lei pentru necosterea din funcţie e motorului de cogenerare, primarul Petru Mărginean şi viceprimarul Ovidiu Moş ameninţă conducerea Gărzii de Mediu cu plângere penală şi retragerea sprijinului politic.

Plângere penală pentru abuz în serviciu

La mijlocul acestei luni Garda de Mediu a amendat Aqualand Deva cu suma de 30 de mii de lei, după un control efecuat în urma unor sesizări din partea devenilor care locuiesc în vecinătatea complexului. Motivul amenzii a fost instalaţia de cogenerare a cărei autorizaţie de mediu a fost anulată definitiv în instanţă, dar care, în momentul controlului era încă în funcţiune. „Sever se îndreaptă cu paşi repezi spre o plângere penală pentru abuz în serviciu. Din decembrie şi până am avut la primărie 16 controale, dar nici unul nu a fost întemeiat. La comisari le e ruşine să mai vină la primărie. Voi propune în prima şedinţă a Organizaţiei Municipale PSD Deva retragerea sprijinului politic pentru Sever”, spune Moş. Bogdan Sever a fost susţinut la şefia Gărzii de Mediu de social-democraţi. În replică, Bogdan Sever spune că toate controalele sunt justificate cu documente, iar instituţia pe care a condus-o doar a dat curs sesizărilor venite de la populaţie. Cât despre retragerea sprijinului politic şi plângerea penală pentru abuz în serviciu, Sever a precizat sec: „Nu au decât”.  

Război pe toate fronturile

Problema complexului Aqualand Deva este veche. Încă din timpul construcţiei au existat nenumărate reclamaţii de la cei care locuiesc în vecinătatea complexului. Sesizările au curs gârlîă iar oamenii şi-au căutat dreptatea în instanţă. Doar că în cazul amenzii aplicate de Garda de Mediu, lucrurile nu sunt tocmai „ca la carte”. „Sever face un mare abuz. Aqualand Deva nu a fost parte în proces şi nu avea de unde să ştie. Instalaţia de cogenerare ar fi trebuit oprită în urma unei notificări de la Agenţia pentru Protecţia Mediu, care la rândul ei aşteaptă motivarea sentinţei de către instanţă. Este un abuz în serviciu şi cer public excluderea acestuia din partid”, spune Mărginean. Edilul devean a mai precizat şi că familiile care fac reclamaţii şi-au construit ilegal casele în care locuiesc. „Reclamăm Aqualand-ul dar în jurul lui e plin de construcţii ilegale. Vom avea grijă de ele. Nu e o ameninţare, dar dacă tot vorbim de legalitate, haideţi atunci să intrăm în legalitate”, a conchis Petru Mărginean.