glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Aproximativ 300 de hunedoreni au fost diagnosticați cu pneumonie, în doar o săptămână

Scăderile bruște de temperatură au făcut primele victime în județ. În doar o săptămână, peste o mie de hunedoreni au fost diagnosticați cu viroze respiratorii, iar alți aproximativ 300 cu pneumonie.

Toamna își face simțită prezența în județ. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, tot mai mulți hunedoreni s-au îmbolnăvit și au avut nevoie de asistență medicală. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, în doar o săptămână, peste o mie de hunedoreni au fost diagnosticați cu viroze respiratorii. „Pericolul principal al schimbărilor bruşte ale vremii este faptul că produce dezechilibre ale sistemului imunitar, ceea ce mai departe declanşează o serie de afecţiuni cronice. Astfel, datorită scăderii excesive a temperaturii, în săptămâna 3-10 octombrie, 1.012 hunedoreni au fost diagnosticați cu infecții acute respiratorii și 277 cu pneumonie. Datorită complicațiilor, 91 de hunedoreni au avut nevoie de internare în spital. Din fericire, nu au fost înregistrate cazuri de gripă. În ceea ce privește cazurile de rujeolă, la nivelul județului au mai fost descoperite două noi cazuri, numărul copiilor diagnosticați cu această boală ajungând la 21”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Vaccinul hexavalent există, dar nu a fost recepționat de medici

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că în țară există 115.000 de doze de vaccin hexavalent, dar încă nu a avut loc procedura de recepție. „Vaccinul hexavalent este în țară. În prezent, se face preluare de către Ministerul Sănătății și ulterior de către direcțiile de sănătate publică. Este vorba de 115.000 de doze, restul de 140.000 de doze urmând să sosească până pe 31 octombrie. După ce DSP-urile vor intra în posesia dozelor, medicii de familie le vor putea ridica”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu. Deși vaccinul există, medicii hunedoreni susțin că nu au primit din partea ministerului de resort nicio informare oficială că pot ridica dozele necesare pentru imunizarea bebelușilor. „Până la această oră nu am primit de la MS o informare cum că ar trebui să ridicăm dozele de vaccin hexavalent. Am înțeles că vaccinul există, dar așteptăm și noi. Necesarul de vaccin pentru anul acesta în județ este de aproximativ 9.300 de doze, din care până acum am primit, în prima tranșă,1.500 de doze și în a doua tranșă, 1.800 de doze”, a adăugat Cecilia Birău. Vaccinul hexavalent face parte din schema obligatorie de imunizare și este administrat, gratuit, copiilor, împotriva a șase boli grave:  difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei.

21 de cazuri de rujeolă au fost identificate în județ până la această oră

Tags