glasul-hd.ro Web analytics

Învățământ

Aproximativ 3.500 de elevi au susţinut prima probă a Evaluării Naţionale. Şase absolvenţi de clasa a VIII –a au avut timpul de redactare a lucrării prelungit cu o oră

Absolvenţii de gimnaziu din judeţul Hunedoara au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale. Cu toate că şase elevi au avut timpul de redactare a subiectelor prelungit cu o oră, nu s-au identificat incidente în timpul examenului.

Elevii de clasa a VIII-a au intrat în febra examenelor şi au susţinut, în cursul zilei de ieri, primul test din cadrul Evaluării Naţionale. Începând cu ora 9:00, copiii au intrat în săli unde au primit subiectele la limba şi literatura română. La subiectul 1, elevilor le-a picat un fragment din Alexandru Vlahuţă – „Din durerile lumii”. Pornind de la acesta, copiilor li s-a cerut să găsească nişte antonime, să stabilească rolul virgulei în text, să construiască o frază cu subordonată predicativă. La acelaşi subiect, elevii au avut de făcut o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat. La al doilea subiect, cerinţele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro. Cerinţele au presupus, printre altele, formularea unor enunţuri legate de acest text, menţionarea valorii morfologice a unor cuvinte şi a funcţiei sintactice a altora şi construirea unei fraze alcătuite din două propoziţii, dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ „cum”. După ce au ieşit din sala de examen majoritatea elevilor au spus că subiectele au fost relativ uşoare şi că vor promova fără probleme.

Examen prelungit cu o oră pentru şase elevi

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Marta Mate, şase absolvenţi de clasa a VIII –a au avut timpul de redactare a subiectelor prelungit cu o oră. „Respectivii copii au avut o oră în plus să-şi termine lucrarea deoarece ei sunt cu cerinţe speciale, iar metodologia le permite acest lucru. Deşi acesta este cel de-al doilea an în care absolvenţii de gimnaziu sunt supravegheaţi video la examenul de „capacitate”, niciun elev nu a fost prins copiind sau eliminat din examen”, a precizat Marta Mate. La proba de limba română au fost înscrişi 3.468 de elevi. Evaluarea Naţională continuă astăzi cu proba la limba maternă. Această probă va fi susţinută de 79 de copii, 21 vor da examenul la limba germană şi 58 la limba maghiară. La fel ca la proba de română, elevii trebuie să fie în sala de examen înainte cu jumătate de oră să înceapă examenul, adică la 08:30.

„Mi s-au părut destul de uşoare subiectele şi mă aştept să iau o notă mare. La toate punctele m-am descurcat, camerele video nu au fost o problemă pentru mine, iar emoţii nu am avut deloc pentru că am învăţat”, a precizat Edward Coşariu.

„Sincer mă aşteptam la subiecte mai grele, pentru că la simulări a fost mai complicat. Mă bucur că am ştiut, am scris la toate punctele şi nu am avut emoţii chiar deloc. Sper să iau o notă mare”, a menţionat Damaris Crişan.

„A fost uşor, m-am descurcat la amândouă subiectele şi sper să iau un 7,50. Emoţii nu pot să spun că am avut doar că m-a durut foarte tare burta pentru că nu am mâncat, dar a fost ok”, a declarat Silviu Florea. 

Loading...

Vezi și

Close