glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Aproximativ 120 de hunedoreni au fost depistaţi anul trecut cu cancer de piele

Tot mai mulţi hunedoreni sunt diagnosticaţi, anual, cu diferite tipuri de cancer. Spre exemplu, numai anul trecut, în judeţ au fost înregistrate 19 cazuri de melanom, asta în condiţiile în care în 2014, 17 hunedoreni sufereau de această maladie.

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a întocmit un raport cu situația bolnavilor de cancer de piele din județ. Potrivit acestuia, incidenţa cazurilor de cancer de piele este în creştere, având în vedere că în anul 2010 existau 26 de astfel de cazuri, iar în anul 2015 numărul hunedorenilor diagnosticaţi cu această maladie a ajuns la 119. Deoarece luna ianuarie este „luna sănătăţii pielii”, medicii specialişti vor organiza mai multe acţiuni informative pentru ca hunedorenii să înţeleagă că pielea trebuie îngrijită permanent, iar afecţiunile acesteia trebuie tratate de urgenţă. În acest sens, Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate va organiza campania „Luna sănătăţii pielii”, astăzi, de la ora 11:00, la Liceul Tehnologic „Ovid Densuşianu” Călan. „Sănătatea pielii poate fi afectată de mulţi factori, printre care ereditatea, vârsta, clima, poluarea, regimul alimentar, nivelul de stres şi fluctuaţiile hormonale. Multitudinea de factori externi şi interni ne obligă, ca fiinţe raţionale, să prevenim îmbătrânirea şi uzura pielii, precum şi acţiunea factorilor care îi pot cauza afecţiuni benigne şi maligne, cum este cancerul de piele. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor, anual. Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2/100.000 la 4,5/100.000”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Stocul de vaccin antigripal s-a epuizat

Peste 10 mii de hunedoreni au fost imunizaţi împotriva gripei în patru luni de zile, ceea ce a făcut ca stocul de vaccin antigripal să fie epuizat în judeţ. Asta, în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţii acute respiratorii creşte de la o săptămână la alta şi tot mai mulţi hunedoreni ajung să aibă nevoie de spitalizare din cauza pneumoniilor. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSP Hunedora, în doar o săptămână, peste 800 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu viroze. „În săptămâna 11-17 ianuarie, 820 de cetăţeni ai judeţului au fost diagnosticaţi cu infecţii acute respiratorii şi 355 cu pneumonie. Dintre aceştia, 115 au avut nevoie de asistenţă medicală spitalicească. Numărul bolnavilor este mai mare faţă de săptămâna anterioară, când 784 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii şi 348 cu pneumonie. Deocamdată nu au fost semnalate suspiciuni şi nici cazuri de gripă iar stocul de vaccin antigripal s-a epuizat. Judeţului Hunedoara i-a fost repartizat un necesar de 10.160 de doze de vaccin antigripal (6.210 doze în prima tranşă,respectiv 3.950 doze în a doua tranşă). Campania de vaccinare antigripală gratuită a demarat în județ, la mijlocul lunii octombrie, iar anul acesta, din fericire, hunedorenii au fost mai receptivi în privinţa vaccinului şi au fost de acord să se imunizeze împotriva gripei de sezon”, a declarat Cecilia Birău.