glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Aproape toate cetăţile dacice au fost vandalizate

La doar o zi după ce s-a anunţat că cetatea dacică de la Costeşti a fost vandalizată prin săparea a mai bine de 30 de gropi în incinta acesteia, autorităţile judeţene din Hunedoara au constatat că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei.

La cetatea Blidaru au fost găsite până acum 13 gropi de aceleaşi dimensiuni (între 20 şi 30 de cm diametru şi maximum 10 cm adâncime) ca la Costeşti şi săpate, probabil, cu acelaşi instrument: o lamă ascuţită care nu seamănă nicidecum cu cea a unui hârleţ. La Piatra Roşie sunt, de asemenea, gropi săpate recent, dar care nu seamănă cu celelalte. Gropi de mici dimensiuni au mai fost depistate şi la cetatea dacică de la Băniţa, dar şi în locul numit „Feţele albe”, o porţiune a fostei aşezări civile de lângă Sarmizegetusa Regia. În total, este vorba de peste 160 de gropi apărute în incinta cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (întregul complex de fortificaţii având statut de monument UNESCO).
 IPJ Hunedoara a deschis un dosar penal pentru distrugerea unor monumente din patrimoniul naţional, însă nu oferă niciun amănunt suplimentar. Singurul loc în care nu au fost semnalate gropi săpate recent este Sarmizegetusa Regia. Este singura cetate dacică administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara, iar aici există pază 24 de ore din 24. Celelalte cetăţi nu sunt nici administrate şi nici păzite, ele fiind încă sub tutela Ministerului Culturii.