NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Aproape două milioane de euro, aruncați. Două blocuri operatorii, aduse în anul 2009, la Deva, NU SUNT FOLOSITE
Unul dintre cele două blocuri operatorii la momentul montării lor, la Deva, în martie 2009
Unul dintre cele două blocuri operatorii la momentul montării lor, la Deva, în martie 2009

Aproape două milioane de euro, aruncați. Două blocuri operatorii, aduse în anul 2009, la Deva, NU SUNT FOLOSITE

29 martie 2009. Ziarele din acea vreme vuiau. Două blocuri operatorii modulare de ultimă generație erau aduse din Germania, de Primăria Deva, la Spitalul Județean de Urgență. Două milioane de euro a costat investiția, iar „containerele” fuseseră donate unității sanitare. Presa de atunci scria că cele două blocuri operatorii sunt complet dotate cu ustensilele și accesoriile necesare intervențiilor chirurgicale. Astăzi, la peste șapte ani de la acel moment, sălile de operații nu sunt funcționale. Nici nu au funcţionat vreodată. Asta pentru că, după ce au fost montate și după ce s-a construit o trecere înspre spital, s-a uitat ceva. Și anume, spargerea unui zid.

În luna martie 2009 avea loc un eveniment important pentru Deva: două noi blocuri operatorii erau aduse în municipiu, din Germania, iar pentru transportul lor a fost nevoie de 30 de zile. Cea mai mare parte a drumului a fost parcurs pe Dunăre, până la Ruse şi apoi cu maşini de mare tonaj. Acestea au fost montate pe niște piloni, la etajul I al clădirii dintre Policlinică și actuala clinică Laurus. Blocurile operatorii costaseră, conform datelor apărute în presa de atunci, două milioane de euro. Unul dintre cele două blocuri a fost nou, iar celălalt a fost o donaţie primită de Primăria Deva. Investiţia, scriu ziarele de atunci, a fost posibilă datorită asocierii dintre Consiliul Local Deva, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Spitalul de Urgenţă Deva.

De ce nu sunt funcționale astăzi blocurile operatorii?

17 noiembrie 2016. Blocurile operatorii moderne acum șapte ani nu sunt folosite nici astăzi și nu au fost folosite niciodată. „Din motive neîntemeiate, aceste blocuri operatorii nu sunt încă funcționale. Riscăm să pierdem cele mai moderne două blocuri operatorii”, spune primarul Devei, Mircia Muntean. Am încercat să aflăm de ce, de la factorii responsabili, pe vremea aceea, și de la cei implicați astăzi în conducerea spitalului. Întrucât în materialele de presă se vorbea despre o asociere dintre Primăria Deva, Consiliul Județean și spital, l-am contactat pe președintele CJ de la acel moment, Mircea Moloț. Primul răspuns, „ne bagă în ceață” și mai mult. „Habar nu am… chiar nu știu despre ce e vorba, pentru că pe vremea aceea spitalul aparținea de Ministerul Sănătății și noi nu aveam acces… chiar nu știu nimic. Noi, Consiliul Județean am luat spitalul în 2010”, a declarat Mircea Moloț, fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Demeter pare să nu știe ce este în „ograda” lui

Al doilea contactat a fost actualul director medical al Spitalului Județean de Urgență Deva. „Îmi aduc aminte de aceste blocuri operatorii, dar nu eram eu director pe vremea aceea. Ele parțial sunt funcționale, pentru că în zona respectivă a fost mutată neurologia. (…) Mai este încă o zonă, în care a fost o intenție, și ea nu a căzut, de a extinde secția de cardiologie, printr-o zonă de cardiologie intervențională dar, în momentul de față, spațiul respectiv nu este utilizat. Dar să nu mă întrebați amănunte în legătură cu acest subiect, pentru că, repet, nu am fost eu directorul spitalului. (…) Povestea asta cu acele containere s-a derulat într-o perioadă în care nu am fost eu nici director al spitalului, nici director medical, nimic nu am fost”, a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Deva, Ioan Demeter. Întrebat dacă acum sunt funcționale și ce aparatură este în cele două blocuri operatorii, Demeter a răspuns: „Nu se fac operații, pentru că nu corespund. Tot ce era acolo nu corespunde. Spațiul, intrările, cubajul, sunt niște normative necesare pentru un bloc operator. Dar mă întrebați niște lucruri la care eu nu știu să vă dau un răspuns foarte clar și foarte pertinent. Nu știu să vă răspund de ce nu s-a realizat mutarea compartimentelor care erau destinate să fie mutate acolo. Eu v-am spus ce știu. Nu mă întrebați pe mine de chestiile asta, eu nu am semnat nimic, nu răspund pentru ele, nu a fost investiția spitalului. Eu știu ce este în spațiile ce se utilizează, pentru care răspund. Nu răspund pentru ce nu se utilizează. Tot ce știu e că a fost o investiție, parțial din partea CJ Hunedoara, parțial din partea Primăriei Deva, ceva asociere. Aparatură nu este înăuntru, sunt doar niște spații cu pereți de inox, chiuvete, nu sunt aparate care să zacă acolo”.

Dr. Dan Florea: „Directorul medical (de la acea vreme) mi-a spus că sunt bune”

Managerul Spitalului Județean de Urgență de la acea vreme își aduce aminte foarte bine despre acest subiect. Medicul Dan Florea spune că la momentul acela a trimis directorul medical și șeful secției de Chirurgie pentru a verifica dacă totul este în regulă în interiorul blocurilor operatorii, și totul era bun. Acesta îl contrazice pe Demeter, și spune că Neurologia nu a fost mutată în acele containere.  „Ele sunt montate lângă clinica Laurus. Eu pot să vă spun că această investiție a fost făcută de către Primăria Deva și au fost donate spitalului Deva. De ce nu au fost puse ulterior în funcție, asta trebuie să întrebați conducerea actuală a spitalului. Eu le-am primit din partea Primăriei, doar nu era să nu le primesc. Sunt niște blocuri modulare, pe containere, operatorii, eu nu am intrat niciodată în ele, doar am trimis la vremea respectivă directorul medical și pe șeful secției de Chirurgie să vadă dacă sunt sau nu bune. Au fost, le-au văzut și au venit în fața Comitetului Director și au spus că sunt bune. Nu cred că funcționează la ora actuală și nu știu să fi funcționat vreodată. Clădirea Neurologiei nu este în aceste containere”, a declarat Dan Florea, managerul Spitalului Județean din vremea în care au fost aduse cele două blocuri operatorii.

Culoarul special construit dinspre blocurile operatorii s-a oprit în zidul unui salon al secţiei ATI
Culoarul special construit dinspre blocurile operatorii s-a oprit în zidul unui salon al secţiei ATI

Zidul din fața progresului

Între blocurile operatorii și secția de ATI (care este deasupra policlinicii) a fost creată o trecere, dar zidul nu a fost spart. Astfel, nimeni nu poate ajunge aici. „Blocurile operatorii nu sunt funcționale, ele nu au fost preluate. Nu știu ce destinație au… pentru Chirurgie, pentru Cardiologie Intervențională… Este făcută trecerea dinspre blocurile operatorii înspre spital, doar că nu este spart zidul, dar astea sunt chestii pe care le știe direcțiunea”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” medicul Marius Blendea, șeful secției Chirurgie a Spitalului Județean Deva.

Mircea Bobora, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, nu a putut fi contactat ieri. „Glasul Hunedoarei” va reveni la acest subiect în edițiile următoare.

Despre Livia BOTICI

Citește și

Termocentrala Mintia - Grupu 1 8841

Mintia are, din nou, gaz metan. Lider de sindicat: „Asistăm la sabotarea sectorului energetic chiar de către Guvernul României și la punerea la pământ a unei termocentrale”

Ieri după-masă, după 46 de ore în care Termocentrala Mintia a funcționat fără gaz metan, …

4 comments

 1. Asa, asa, incet,…, poate ajungeti sa dati de capatul firului!
  Toti cei nominalizati in articol stiu perfect ce e cu „afacerea” celor 2 blocuri operatorii, dar trebuie sa ajungeti si la adevartii beneficiari ai afacerii.
  Astia(din articol!) si-au luat comisioanele, au primit garantii ca isi vor pastra functiile, au fost si sunt rasplatiti in continuare pentru „colaborare” si unitatea este pe butuci datorita acestui tip de „relatii”.
  In plus au parte de „protectie” din parte unora cu care beau si chefuiesc pe banii nostri si care ar trebui sa-i „trasneasca” nu sa-i protejeze.
  Dar in tara asra doar banul face legea….
  Mai ramane JUSTITIA DIVINA!

 2. Salon Unirii Adresa: Strada Sfanta Vineri 25, Bucuresti, Sector 3, 030205, Romania Telefon: 0748 149 599 Jovial Salon Unirii Bucuresti | Suntem un salon de infrumusetare situat in zona Unirii (Bucuresti), care vine in intampinarea clientilor sai cu servicii profesioniste de: Coafor, Frizerie, Tratamente Par, Manichiura, Pedichiura, Epilare cu Ceara, Epilare Laser, Barbering, Machiaj, Gene, Sprancene, Tratamente Faciale, Tratamente Corporale. Preturi intre: 30 si 500 RON

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *