glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Apa Prod ameninţă că închide robinetul la Mintia şi Şoimuş

Conducerea Apa Prod Hunedoara a anunţat, ieri, că va opri furnizarea apei la Termocentrala Mintia şi în comuna Şoimuş, în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara şi Primăria comunei amintite nu îşi plătesc factura curentă plus o parte din restanţe.

Complexul Energetic Hunedoara datorează societăţii Apa Prod, pentru apa consumată la Termocentrala Mmedalion-viorel-arion-2000intia, 531.000 de lei. „Am transmis conducerii CEH situaţia facturilor neplătite, dar nu am primit niciun răspuns. Câtă vreme a fost în insolvenţă, s-a plătit factura curentă. De când nu mai este în insolvenţă au început să apară, din nou, probleme în plata facturilor. Noi nu dorim să oprim apa la Termocentrala Mintia, pentru că, de ce să nu recunoaştem, este unul dintre beneficiarii noştri importanţi, dar nici nu putem lăsa lucrurile să meargă la fel”, spune directorul Apa Prod, Victor Arion (medalion).

În replică, managerul CEH, Michael Melczer, spune că societatea sa se confruntă acum cu probleme mult mai grave: „Securitatea minerilor care intră în subteran şi menţinerea termocentralelor în funcţiune sunt priorităţile zero ale momentului. Termocentrala Mintia are o sursă proprie de apă pe care ar putea să o folosească în cazul unei sistări de la Apa Prod. La ora la care vorbim, noi mai avem gaz metan asigurat pentru termocentrale doar până sâmbătă dimineaţa. Acesta este unul dintre motivele pentru care acum sunt la Bucureşti. Mâine (astăzi) voi încerca să ajung la domnul Victor Arion pentru o discuţie, dacă este disponibil”. Termenul până la care Apa Prod şi CEH ar trebui să cadă de acord asupra unei soluţii este luni, 19 decembrie.

 1.300 de oameni în pericol

Un alt mare beneficiar ameninţat cu sistarea apei este Primăria Şoimuş. Aici nu există încă un operator de apă local, iar reţeaua nici nu este predată spre operare societăţii Apa Prod. Un adevărat „lanţ al slăbiciunilor” face ca 600 de gospodării din comună să fie branşate la reţeaua de apă nou construită în comună, dar fără ca proprietarii lor să fie obligaţi să plătească apa consumată. Până la reglementarea situaţiei, în ianuarie 2017, Primăria Şoimuş s-a angajat să plătească apa consumată de locuitorii comunei. Apa Prod spune însă că Primăria are o restanţă totală de 237.000 de lei. „La Şoimuş există un plan de reeşalonare a datoriilor care prevede clar: trebuie plătită factura curentă şi o parte din restanţe. Până la finele anului, Primăria Şoimuş trebuie să ne plătească 10.000 de lei rămaşi restanţi din iulie, plus factura pe luna octombrie, în valoare de 65.000 de lei. Primarul de la Şoimuş încearcă să plătească doar restanţele, fără să achite şi factura curentă. Nici în acest caz nu ne dorim să ajungem la sistări de apă tocmai în preajma Crăciunului, dar facturile şi restanţele trebuie plătite”, declară Victor Arion.

Primarul reclamă presiuni politice

medalion-gabriel-irimie-5684Mihai Irimie (medalion), primarul comunei, spune că instituţia pe care o reprezintă îşi respectă întocmai planul de reeşalonare a datoriilor către Apa Prod Hunedoara, adăugând că, în aceste condiţii, este tentat să creadă că, de fapt, oprirea apei la Termocentrala Mintia şi Primăria Şoimuş vine ca urmare a unui ordin politic dat de liderii judeţeni ai PSD: „Nu ştiu ce afirmaţii face domnul Arion. Ştiu însă că avem un plan de reeşalonare conform căruia noi trebuie să plătim în jur de 50.000 de lei pe lună. Luna asta am plătit 40.000 iar până la finele anului mai avem de achitat 10.000 de lei. Eu sunt aproape convins că ordinul de oprire a apei a fost dat politic, de liderii de la judeţ ai PSD. Şi Termocentrala Mintia şi Primăria Şoimuş sunt conduse de membri ai PNL. De fapt, de mult a visat cineva să oprească apa la Şoimuş. Iată că acum s-ar putea să reuşească”.

Loading...
Tags