glasul-hd.ro Web analytics

Învățământ

Anul şcolar 2013 – 2014 aduce o zi liberă pentru elevi şi semestre egale. Cursurile pentru noul an şcolar încep oficial în 16 septembrie

Anul şcolar 2013 – 2014 a început în mpd oficial în 2 septembrie. Cu toate acestea, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, elevii se reîntorc în bănci săptămâna viitoare. Pe parcursul noului an şcolar, elevii vor avea 36 de săptămâni de cursuri.

Ministrul Educaţiei Naţionale a publicat în data de 15 iulie în Monitorul Oficial un act normativ privind structura anului şcolar 2013 – 2014. Conform acestei hotărâri, anul şcolar a început oficial în data de 1 septembrie şi se va încheia în 31 august 2014. Deşi cursurile nu au început, iar elevii din învăţământul preuniversitar din judeţul Hunedoara se vor întoarce în bănci doar în 16 septembrie, cadrele didactice vor merge la şcoală şi pe parcursul acestei săptămâni. Anul şcolar se va încheia în data de 20 iunie.

36 de săptămâni de cursuri

O noutate în acest an este faptul că elevii hunedoreni vor parcurge materia în două semestre egale. Acestea vor însuma 36 de săptămâni de cursuri, adică 176 de zile lucrătoare. Bineînţeles, de la această regulă vor face excepţie elevii din anii terminali de liceu, care vor avea doar 33 de săptămâni de cursuri, anul şcolar pentru ei terminându-se în 30 mai. Cu toate acestea, anul şcolar pentru elevii din anii terminali de liceu va avea 37 de săptămâni, deoarece după încheierea cursurilor vor urma patru săptămâni în care aceştia vor susţine examenul de bacalaureat. La polul opus, absolvenţii clasei a VIII – a vor avea de parcurs materia în 35 de săptămâni, după care va urma o săptămână în care se va desfăşura evaluarea naţională. Potrivit actului normativ, pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

În luna noiembrie, prima vacanţă pentru elevi

În perioada 2 – 10 noiembrie 2013,  clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar din judeţ vor fi în vacanţă. De asemenea, vacanţa de iarnă va debuta în 21 decembrie 2013 şi se va încheia în 5 ianuarie 2014, iar cea de primăvară va avea loc în perioada 12 – 22 aprilie 2014. Primul semestru se va încheia în data de 31 ianuarie, după care va urma o săptămână de vacanţă intersemestrială, în perioada 1 – 9 februarie 2014. Structura anul şcolar 2013 – 2014 mai prevede faptul că în saptamana 7–11 aprilie 2014, din semestrul al doilea, este săptămâna dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Elevii vor avea o zi liberă în plus

Încă o noutate pe care a anunţat-o Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, va consta în acordarea unei zile libere în plus pentru elevi şi cadre didactice. Este vorba despre ziua de 22 aprilie, o zi fără cursuri pentru perioada sărbătorilor pascale.