glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ansamblul „Doina Crișului”din Brad reprezintă țara la un festival internațional de folclor din Italia

Dansurile și jocurile tradiționale din Țara Zarandului și Țara Moților vor fi prezentate de Ansamblul Folcloric „Doina Crișului” din Brad la Festivalul internațional de folclor „Mare Adriatiko”. Festivalul debutează în acest weekend în Italia și reunește ansambluri din țări precum SUA, Rusia, Spania, Macedonia sau Turcia.

În perioada 17-23 iunie, la Lido di Jesolo (Italia) are loc a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Mare Adriatiko”. În cadrul festivalului nu se acordă premii, pentru că nu este unul de tip concurs. Unicul scop al evenimentului este de a aduna laolaltă grupuri folclorice din toate colțurile lumii, care își prezintă tradiția și cultura lor unică prin muzică și dans. La ediția din acest an vor participa grupuri folclorice din România, Serbia, Republica Moldova, SUA, Turcia, Cipru, Bulgaria, Georgia, Rusia, Spania, Ucraina, Anglia și Macedonia. România va fi reprezentată la acest festival de Ansamblul Folcloric „Doina Crișului” de la Brad. Dansatorii brădeni vor prezenta publicului din Italia dansuri și jocuri tradiționale din județul Hunedoara, dar și din împrejurimi. „La festivalul din Italia, participă aproximativ toți membrii ansamblului <Doina Crișului>. Mai precis, vom fi 35 de participanți, iar plecarea va fi sâmbătă. Pentru a putea participa la acest eveniment a trebuit să facem câteva eforturi, unul dintre acestea fiind înființarea unei asociații culturale, dar în final totul a ieșit bine. Practic, așa a luat naștere Asociația Culturală <Doina Crișului>. În cadrul festivalului vom prezenta colaje de dansuri tradiționale din județul Hunedoara și împrejurimi. La acest eveniment nu se acordă premii, pentru că nu este un festival-concurs, este doar de promovare a valorilor, tradițiilor și portului popular. De menționat este faptul că participarea noastră la Festivalul internațional de folclor din Italia se datorează exclusiv Consiliului Local și Primăriei Brad, reprezentanții administrației locale fiind cei care ne-au acordat suma necesară pentru prezentarea dansurilor și jocurilor tradiționale din Țara Zarandului și Țara Moților peste hotare”, a precizat dansator și coregraf al ansamblului brădean, Nicolae Grigoraș.

Despre Ansamblul „Doina Crișului”

De mai bine de 20 de ani, Ansamblul Folcloric „Doina Crisului” al Casei de Cultură Brad s-a impus pe scenele naționale și internaționale ca un mesager adevărat al cântului și dansului popular românesc. De ansamblu se leagă nume devenite celebre cum ar fi: Aurel Colf, Aurel Babin, Aurel Stânga, Vasile Molodet, Pera Bulz, Maria Tudor, David Meltiș, Vasile Chevereșan, Liviu Oros, Valer Prodan, Marin Voicu Marin, iar din generațiile care au revoluționat mișcarea muzical – coregrafică a acestui ansamblu sunt identificate nume purtate pe buzele spectatorilor din țară și străinătate ca: Ionel Coza (dirijor și instrumentist virtuos), Nicolae Grigoraș (dansator și coregraf), Elena Evsei, Lidia Benea Matei (soliste – cu calități vocal-interpretative de excepție), Nicolae Jurj, Dorel Benea, Aurel Catană (instrumentiști virtuoși de mare finețe), care au făcut cunoscute lumii valorile brădene culturale prin dăruirea și puterea transmiterii unei adevărate vibrații artistice a folclorului românesc. Au izbutit să realizeze aici climatul unei adevărate familii de păstrători și continuatori ai tradițiilor moștenite din moși strămoși. În prezent, ansamblul valorifică tezaurul folcloric moțesc concretizat în jocurile și cântecele populare specifice, dar și din alte zone etnofolclorice din țară, reușind să prezinte spectaculos multitudinea manifestărilor spirituale ale plaiurilor zărăndene.

Tags