glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

ANRMAP abordează dezastruos restaurarea Castelului Corvinilor. Specialiştii de la Bucureşti sunt interesaţi doar de preţul cel mai mic, deloc de experienţă şi calitate

Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor are şanse să se soldeze cu un eşec. 5 milioane de euro ar putea încăpea pe mâna unei firme care n-are nicio experienţă în restaurări de monumente, pentru că aşa insistă Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Agenţia amintită a respins de cinci ori propunerea Primăriei Hunedoara ca la licitaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor să fie acceptate doar firme care au experienţă în domeniu.

Primăria Hunedoarei a semnat încă din mai, cu ADR Vest, contractul de finanţare din fonduri europene a proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor. Licitaţia pentru desemnarea unei firme care să execute atât proiectul tehnic cât şi lucrarea efectivă este însă şi acum neîncepută. Asta din cauză că ANRMAP a respins de cinci ori o idee cu care Primăria a insistat: în punctajul acordat firmelor interesate, preţul cel mai mic să aibă o pondere de 60 la sută, iar experienţa în domeniul restaurării monumentelor de clasă A (de relevanţă naţională) să aibă o pondere de 40 la sută. Conform reprezentanţilor Primăriei Hunedoara, ANRMAP a răspuns, de fiecare dată, că doar preţul cel mai mic este criteriul care ar trebui să conteze, motivând că, în cazul în care se include şi cel referitor la experienţă, sunt discriminate firmele care ar fi interesate, dar sunt mai nou apărute pe piaţă. Aşa se face că, dacă nu se schimbă nimic în abordare, restaurarea Castelului Corvinilor ar putea ajunge pe mâna unor novici.

A.A. Rusu: „Un criteriu malefic”

Situaţia îl revoltă pe profesorul Adrian Andrei Rusu, unul dintre cei mai reputaţi arheologi şi istorici medievişti ai României contemporane. Acesta spune că o abordare strict „contabilicească” în ce priveşte monumentele istorice are efecte dezastruoase: „E o idioţenie nemăsurată. «Preţul cel mai mic» e un criteriu malefic pentru orice proiect derulat în România, nu doar pentru proiectele care vizează monumente istorice. O lucrare ieftină pocneşte mai uşor, iar după doi-trei ani trebuie intervenit, pe alţi bani. E un principiu absurd care funcţionează la nivel bugetar. În domeniul monumentelor istorice avem exemple cu duiumul. Până şi Cetatea Alba Carolina are probleme, pentru că au restaurat zidurile dar au uitat să le desalinizeze şi din acest motiv, în funcţie de temperatura de afară, ele sunt ba albe, ba roşiatice. La Cetatea Devei, acum, în acel turn închis cu termopane (Bastionul Bethlen – n.red.) cresc ciupercile, iar punctul de belvedere şi terasa de artilerie nu sunt asigurate nicicum, pot să cadă oamenii oricând de pe ele”.

Primăria mai încearcă

„Proiectul are o durată totală de implementare de 58 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Vom încerca, din nou, să ne argumentăm poziţia la ANRMAP, deoarece ni se pare foarte important ca de restaurarea Castelului Corvinilor să se ocupe o firmă care are, totuşi, experienţă în domeniul restaurării monumentelor de clasă A. Facem asta pentru că este vorba despre restaurarea unuia dintre cele mai frumoase castele medievale din Europa”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Elena Iancău.

„Caietul de sarcini pentru licitaţie este întocmit de o firmă de consultanţă cu experienţă în domeniu. Acolo se prevede ca firmele interesate de lucrare să aibă experienţă similară cu lucrările ce vor avea loc la Castelul Corvinilor. Am făcut tot felul de variante înaintate la ANRMAP, fiecare prevăzând şi obligativitatea experienţei similare, dar de fiecare dată ni s-a respins documentaţia pe motiv că ANRMAP doreşte, practic, ca singurul criteriu de selecţie să fie preţul cel mai mic. Mai încercăm şi a şasea oară. Nu dorim să avem o lucrare de proastă calitate la Castel”, declară primarul Dan Bobouţanu.

Vezi și

Close