glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

ANRE investighează două tranzacții suspecte de pe bursa de energie, cu prețuri mari

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat o investigație în cazul a două contracte cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM, suspecte că ar fi încălcat legislația, și a cerut ajutorul Consiliului Concurenței în această anchetă, au declarat, luni, pentru Agerpres, reprezentanții ANRE.

„Sunt raportate două tranzacții suspecte. ANRE este în discuții în acest moment cu Consiliul Concurenței pentru a analiza aceste tranzacții. Președintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenței ca împreună să desfășurăm o investigație în legătură cu aceste contracte”, au spus oficialii reglementatorului. ANRE a demarat această anchetă în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preț mai mare decât ar fi normal. „Dacă OPCOM, care este operatorul pieței, ne sesizează și el alte tranzacții suspecte, cu siguranță și acolo vom începe controlul, investigația”, au precizat reprezentanții ANRE. Aceștia au refuzat să precizeze care sunt tranzacțiile și companiile anchetate. „Este o investigație în curs și nu putem da nume. Este vorba de tranzacții încheiate și pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare — n.r.)”, au mai spus oficialii autorității. „Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este liberă și acolo se întâlnește cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurenței”, au adăugat aceștia.

Prețurile pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare — PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Pe piețele la termen, prețul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Sursa: agerpres.ro

Loading...
Tags