glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Animalele, favorizate de vremea primăvăratecă. Iarna târzie afectează pomicultura din judeţ

Temperaturile ridicate din această perioadă ar putea face noi „victime” în agricultura judeţului Hunedoara. De data aceasta este vorba despre pomii fructiferi de pe raza judeţului, care aproape au înmugurit, iar dacă va veni gerul, toate cele aproximativ 800 de hectare de livadă vor fi compromise.

Temperaturile anormale pentru această perioadă au fost remarcate inclusiv de specialiştii din agricultură. Aceştia au arătat că, în orice moment, culturile agricole pot fi afectate dacă se va instala frigul. Probleme mari sunt aşteptate în cazul pomiculturii din judeţul Hunedoara deoarece temperaturile ridicate au favorizat apariţia mugurilor. În cazul în care după această perioadă cu temperaturi ridicate se va instala brusc gerul, pomicultorii hunedoreni vor înregistra pierderi foarte mari. Potrivit directorului de la Direcţia pentru Agricultură Hunedoara, Ioan Furcă, pe teritoriul judeţului există aproximativ 800 de hectare cu pomi fructiferi. Deocamdată agricultorii pot să stea liniştiţi pentru că nu sunt probleme. Dar, dacă temperaturile vor scădea brusc sub zero grade şi vor persista mai multe zile, atunci cred că pomicultura judeţului va fi compromisă”, a precizat Ioan Furcă.

 

Totodată potrivit specialiştilor este foarte important ca începând din februarie pomicultorii trebuie să efectueze tratamentul de repaus vegetativ. Totodată, vremea mult prea caldă a dus şi la înmulţirea dăunătorilor, astfel încât efectele negative se vor resimţi în principal în primăvară. Pentru a restrânge efectele negative, pomicultorii sunt sfătuiţi să efectueze tratamentele fitosanitare necesare.

Vreme benefică pentru animale

Cu toate că majoritatea culturilor agricole din judeţ vor avea de suferit din pricina condiţiilor meteorologice, animalele sunt singurele care au de beneficiat în această perioadă. Conform preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Animale Hunedoara, Alexandru Indrea, temperaturile ridicate favorizează foarte mult animalele, în special ovinele, deoarece au parte de multă verdeaţă. De foarte mulţi ani nu s-a mai văzut atâta verdeaţă în sezonul rece, pe dealurile din judeţ. Acest lucru este deosebit de benefic pentru animale deoarece au multă hrană. Iarna blândă favorizează ovinele în special, pentru că au parte de furaje din belşug”, a precizat Alexandru Indrea. 

Loading...