glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Animalele din judeţ, în perioada de restricţie, din cauza bluetongue

Supravegherea mişcărilor de animale, a comerţului, dezinsecţia adăposturilor sau tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sunt doar câteva dintre măsurile pe care trebuie să le ia crescătorii de animale din judeţul Hunedoara pentru a preveni apariţia bolii limbii albastre. Potrivit medicilor veterinari din judeţ, de la jumătatea lunii aprilie animalele din judeţ sunt în perioada de restricţie, din cauza bluetongue.

Pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului Hunedoara au fost identificate mai multe focare de boala limbii albastre (bluetongue), care au făcut ravagii în judeţ. Cinci zimbri din Rezervaţia Slivuţ-Haţeg au murit ca urmare a îmbolnăvirii cu virusul bolii limbii albastre, iar mai multe animale au fost afectate de această boală. Pentru a preveni apariţia unor noi focare de bluetongue pe teritoriul judeţului, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au dispus o serie de măsuri. „Din 15 aprilie am intrat în perioada de restricţie. Asta înseamnă că s-au reactivat culicoizii, se supraveghează permanent mişcările de animale, iar comerţul extracomunitar şi intracomunitar al rumegătoarelor se realizează cu anumite restricţii. În plus, am informat toţi crescătorii de animale, agenţii economici şi medicii veterinari despre această perioadă de restricţie din cauza bolii limbii albastre. Tot ceea ce fermierii trebuie să facă pentru a preveni apariţia acestei boli este să cureţe şi să îndepărteze gunoiul de grajd de lângă adăposturi, să aplice tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge şi să efectueze dezinsecţia în adăposturi. Deocamdată nu avem probleme dar în perioada următoare este posibil să apară noi cazuri de bluetongue”, a precizat directorul DSVSA Hunedoara, Mihai Jula.

Amenzi în valoare de 3.600 de lei pentru igiena precară din pensiuni

Inspectorii din cadrul DSVSA Hunedoara au desfăşurat în perioada premergătoare minivacanţei de 1 mai o serie de controale în pensiunile turistice, hotelurile, restaurantele şi fast – food-urile din judeţ. Verificările au vizat respectarea normelor sanitar – veterinare privind depozitarea, transportul, comercializarea şi vânzarea produselor specifice de origine animală şi non – animală. În urma controalelor, inspectorii au aplicat şase amenzi contravenţionale în valoare totală de 3.600 de lei şi 22 de avertismente. „Am desfăşurat 114 controale în pensiunile turistice, hotelurile, restaurantele, fast-food-urile din judeţ. Majoritatea unităţilor controlate au fost din zonele turistice Haţeg, Straja şi Geoagiu Băi. Sancţiunile contravenţionale şi avertismentele au fost aplicate pentru condiţiile necorespunzătoare de depozitare, echipament de protecție incomplet, condiții generale de igienă şi depozitarea produselor alimentare în spații neînregistrate sanitar”, a declarat Mihai Jula.