glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

ANIF vrea să repună în funcţiune sistemele de irigaţii din judeţ

Reprezentanţii judeţeni ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) anunţă că se doreşte refuncţionalizarea sistemelor de irigaţii din judeţ alimentate prin canalele deţinute de instituţia amintită.

În acest scop, zilele trecute, specialiştii ANIF Hunedoara s-au întâlnit cu fermieri din Ţara Haţegului (comunele Toteşti, General Berthelot. Râu de Mori şi Densuş) şi din comuna Băcia. „Dorim să repunem în funcţiune sistemul de irigaţii Ostrov – Clopotiva, care acoperea 2.700 de hectare de culturi, între Haţeg şi Râu de Mori, dar şi pe cel din comuna Băcia, care acoperea 376 de hectare. Aceste sisteme au funcţionat până la începutul anilor ’90. Pentru asta, e nevoie de doi paşi importanţi: primul, fermierii din zonele respective trebuie să vină cu cereri la noi, astfel încât să putem promova un proiect de hotărâre de guvern prin care sistemul să fie declarat ca unul de utilitate publică. În urma acestui prim pas, apa furnizată de noi pentru irigaţii fermierilor va fi gratuită. Al doilea pas depinde mai mult de fermieri. Este de dorit ca aceştia să formeze organizaţii care, automat, pot beneficia de finanţări europene pentru reabilitarea reţelelor efective de irigaţii (conducte, pompe, aspersoare etc… – n.red.) pe măsura 4.3. Astfel de organizaţii pot întocmi şi depune proiecte la ADR Vest pentru a amenaja reţele de irigaţii pe bani europeni. Fermierii cu care am discutat până acum s-au arătat entuziasmaţi de posibilităţile pe care le au la dispoziţie”, spune Ancuţa Elena Suciu, director al Unităţii de Administrare Hunedoara din cadrul ANIF.

Instituţia amintită mai deţine în judeţ canale de irigaţii pentru un sistem aflat la Sântandrei şi, parţial, pentru un altul, aflat în zona oraşului Geoagiu.

Tags