glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Anglia şi Franţa completează tabloul „sferturilor”

Cele două mari rivale s-au calificat împreună în faza superioară după ultimele jocuri din grupa D. Insularii au trecut la limită, 1-0 de Ucraina, graţie unui gol marcat de Rooney şi au terminat primii, în vreme ce vecinii de dincolo de Canal n-au arătat nici o poftă de joc în faţa Suediei şi au sfârşit prin a fi învinşi, 0-2.

Selecţionata Albionului n-a oferit tocmai un spectacol pe cinste, dar graţie inspiraţiei lui Gerrard şi a unei mâini de ajutor din partea brigăzii maghiare conduse de Kassai, care n-a validat golul lui Devici, a scăpat de Spania şi va întâlni Italia în sferturile de finală.

Succes cu „cap”

Intrat pentru prima dată pe gazon în acest EURO, Wayne Rooney s-a zbătut mult şi le-a făcut pe plac pariorilor, care şi-au pus încrederea în el după ispăşirea suspendării de două etape. Contrar mării „galbene” din tribune, care spera la un succes al favoriţilor. Băieţii lui Blohin plonjează în atac din primul minut. Vor să câştige, asta este unica lor cale spre „sferturi”. Şi, dacă ţinem cont de statistică – ucrainenii au învins de 7 ori în ultimele 14 meciuri, pierzând 6 -, nu e de aşteptat un egal. Albaştrii pasează mai mult şi încearcă să verticalizeze cînd se apropie de poarta engleză. Insularii preferă să se strângă în terenul lor pe trei linii fără spaţii între ele, pregătind contraatacul. Devici, Iarmolenko, Husev şi revelaţia Konoplianka îi dau ceva frisoane lui Hart, dar ocaziile clare de gol întârzie s-apară. Rooney anunţă pe toată lumea că e pe teren şi că e gata să înscrie, dar iroseşte cu nonşalanţă centrare de efect a lui Cole. Asta înainte de pauză. Pentru că după, îndeplineşte doar o simplă formalitate la faza de geniu reuşită de „skipper-ul” Gerrard, care îşi trece în cont a treia pasă de gol la acest turneu! Tensiunea creşte, suporterii îl cer pe teren pe „Sheva”, îl primesc cu aplauze la scurt timp, dar euforia de moment se scurge odată cu intervenţia de manual a lui Terry, care, împreună cu cei cinci arbitrii, refuză bucuria esticilor, de dincolo de linia porţii. Timpul se scurge agonizant şi fluierul de final al lui Kassai găseşte „leii” în faza superioară, gata de duelul cu Italia lui Prandelli.

„Jumuliţi” de Ibra

Cu Suedia, „cocoşii” n-au pierdut doar meciul, ci şi şefia grupei D, şi nu le rămîne decât să-şi joace şansele cu deţinătoarea titlului continental şi favorita acestui Euro, Spania. Franţa trebuie sa tragă tare pentru a evita „furia roşie” în „sferturi” numai că Ribery, Nasri şi Benzema n-au prea avut chef de fotbal. Suficient încăt Suedia să profite şi să lase o ulitmă impresie mai mult decât plăcută. Toivonen ţinteşte bara înainte de pauză şi dă semnalul. Ibrahimovici se loveşte de Lloris, dar portartul lui Lyon nu mai poate face nimic la superba foarfecă laterală pe care inventatorul execuţiilor imposibile o expediază în plasă. Franţa tremură, Wilhelmsson îl scoate-n faţă iar pe Lloris, care e nevoit să scoată, imediat, şi şutul lui Melberg. Oamenii lui Blanc ripostează, dar galbenii plonjează, sunt peste tot, protejîndu-l pe Isaksson, perfect şi la şutul lui M’Vila. Lovesc pe contră, în prelungiri, prin Larsson şi francezii văd numai Spania în faţa ochilor, cel mai mare coşmar posibil pentru „sferturi”. Pedeapsa pentru păcălirea fotbalului.