glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Anchetă extinsă. Infracțiuni la Codul Aerian, cercetate de procurori, în dosarul morții de la Aerodromul din Săulești

Procurorii deveni au extins cercetările în dosarul morții de la Aerodromul Săulești, și pentru infracțiuni la Codul Aerian. Ancheta a fost preluată de investigatorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, care trebuie să stabilească cine este responsabil de moartea tânărului de 17 ani, ce a murit strivit de un tractor, răsturnat de cablul unui planor.

Tânărul de 17 ani a pierit într-un accident cumplit, la sfârșitul lunii iulie. Tractorul pe care îl conducea avea rolul de  recuperare a cablului de tractare a planoarelor. Adolescentul era pasionat de zbor, dar la aerodrom nu făcea doar asta, ci, de multe ori, era nevoit să ajute la diferite activități, așa cum se întâmplă cu majoritatea celor care trec pragul unității, spun sursele noastre. La fel s-a întâmplat și în ziua fatidică. Băiatul se afla în tractor, pentru a trage cablul de la un planor. În cădere, nu se știe exact cum, cablul s-a înfășurat în jurul roții tractorului, l-a răsucit, iar tânărul a fost strivit. Dosarul morții sale a fost preluat, inițial, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, care au făcut cercetări pentru ucidere din culpă, dar între timp, ancheta a avansat. Procurorii au spus că, în acest caz, au fost comise și infracțiuni la Codul Aerian, astfel că dosarul a fost trimis la Alba Iulia. „S-a extins urmărirea penală și pentru o infracțiune din Codul Aerian, pe lângă infracțiunea de ucidere din culpă. Este vorba despre infracținea prevăzută de articolul 98, alineatul 1 și 2, din Codul Aerian, cu privire la neluarea unor măsuri, care au dus la decesul unei persoane. Deocamdată, cercetările se fac in rem, față de faptă și nu față de persoane”, a declarat procurorul Mihaela Chicea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Întrebări fără răspuns

Moartea cumplită a tânărului a cutremurat o întreagă comunitate. Din păcate, pedepsirea vinovatului nu îi va reda viața, dar, poate, va face ca regulile interne să fie respectate în totalitate, în interiorul Aerodromului Săulești. Rămân însă niște întrebări fără răspuns și multe lacrimi ale familiei tânărului. Ce căuta acesta în tractor? Avea el un contract cu Aerodromul? Cum a fost posibil acest accident? Întrebat despre circumstanțele producerii acestui eveniment, la câteva zile după producerea lui, comandantul adjunct al Aerodromului de la Săulești, Grațian Tînc, spunea: „E o procedură, nu pot să vă dau detalii de niciun fel în privința aceasta. Speculăm și nu are niciun sens. Vă rog să nu mai insistați. Alte detalii nu o să vă dau oricum, până nu se finalizează ancheta. Am niște proceduri pe care trebuie să le respect și eu”. Între timp, comandantul adjunct al Aerodromului a ieșit la pensie. La toate aceste întrebări vor trebui acum să răspundă procurorii.