glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

An agricol bogat. Producţii record de porumb, profituri minime pentru agricultori

În plină campanie de recoltare a culturilor de toamnă, agricultorii din judeţul Hunedoara anunţă producţii record la porumb. Chiar şi aşa, hunedorenii sunt nemulţumiţi de preţurile acestuia, care au coborât sub 0,40 de lei pe kilogram.

Din punct de vedere meteorologic, anul 2014 a fost destul de neprielnic pentru agricultura şi apicultura judeţului Hunedoara. Cu toate acestea, agricultorii hunedoreni au obţinut recolte neaşteptat de mari la culturile prăşitoare. Astfel, în plin proces de recoltare a cartofilor, floarea-soarelui şi a porumbului, majoritatea agricultorilor sunt mulţumiţi de producţiile rezultate. Conform datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, producţia de porumb este cea mai bună din ultimii ani. „Deşi au fost condiţii meteorologice instabile în această vară, din fericire, producţiile la culturile prăşitoare sunt foarte bune, cu mult mai mari faţă de anul trecut. Agricultorii hunedoreni au reuşit să cultive majoritatea terenurilor însămânţate, dar mai au de cultivat porumb. Astfel, dintr-o suprafaţă de 23.900 de hectare de pământ însământate cu porumb, agricultorii au cultivat 8.846 de hectare, rezultând o producţie medie de 4.600 de kilograme/ha. În cazul florii-soarelui, hunedorenii au cultivat 654 de ha, cu o producţie medie de 2.300 kilograme/ha. Totodată, producţiile sunt bune şi la cartof. Agricultorii au cultivat toată suprafaţa însămânţată (8.430 ha) şi le-a rezultat o producţie medie de 16 tone/ha”, arată statisticile DA Hunedoara.

Producţii bune, preţuri mici

Cu toate că agricultorii se mândresc cu producţiile rezultate, preţurile legumelor sunt într-o continuă scădere, fapt ce îi afectează foarte mult. Aceştia spun că dacă preţurile nu vor creşte, majoritatea nu vor putea să-şi vândă producţia, iar acest lucru ar însemna un dezastru agricol pentru ei. „Anul agricol 2014 a fost un an foarte bun datorită faptului că am realizat, şi la culturile de primăvară şi la cele de toamnă, producţii bune, dar totuşi asta nu înseamnă că sunt mulţumit. Din aproximativ 250 de hectare de porumb, am o producţie medie de 7.000 de kilograme la hectar. Momentan, preţul unui kilogram de porumb este de maximum 40 de bani, iar dacă acesta nu va creşte vom avea pierderi financiare mari pentru că nu vom putea să ne scoatem investiţia. În cazul meu este relativ bine, dar există agricultori care au obţinut o producţie de 5.000 de kilograme/ha. În condiţiile în care preţul porumbului este atât de mic, aceşti agricultori dacă îşi vor vinde producţia vor fi mult pe pierdere. Sper ca până anul viitor preţul porumbului să mai crească, iar până atunci îmi voi depozita toată producţia”, a precizat un agricultor hunedorean, Ioan Colda.