glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

„Amintiri” lăsate de „pantofari” în Poiana Pelegii

Mini-vacanţa de Sfântă Mărie a însemnat pentru Administraţia Parcului Naţional Retezat (PNR) o întoarcere în timp cu 10 ani. A fost, din nou, nevoie ca rangerii PNRPoiana Pelegii gunoaie 2 să strângă gunoaie lăsate de turişti în Poiana Pelegii.

Resturile au fost lăsate în zona „filigoriei” din Poiana Pelegii (de fapt, o simplă masă cu bănci, acoperită). Şeful Administraţiei PNR, Zoran Acimov, spune că situaţia este o „premieră nefericită” după destul de multă vreme. „Anul acesta nu ne-am mai confruntat cu asemenea situaţii. S-au mai strâns deşeuri lăsate de turişti, dar în cantităţi mai mici. De data aceasta nu pot decât să bănuiesc că, dorind să se refugieze de caniculă, în Poiana Pelegii au urcat şi foarte multe persoane care nu respectă cu adevărat muntele („pantofari” – cum îi numesc montaniarzii adevăraţi pe cei care vor să ajungă cu maşina cât mai adânc într-un masiv muntos şi nu pot face asta fără stocuri impresionante de bere, sucuri şi mâncare – n.red.). De fapt, în ultimii ani, situaţia gunoaielor lăsate în zonă s-a ameliorat vizibil, per ansamblu”.

Zoran Acimov mai spune că, în urmă cu 10 ani, s-a decis renunţarea la containerele de gunoi amplasate în zona de parcare de lângă Poiana Pelegii, tocmai pentru a-i determina pe turişti să-şi ducă acasă resturile aşa cum le-au adus: în portbagajul maşinii.

Măsura a avut efect, până săptămâna trecută. „Nu ne aşteptam la o asemenea situaţie pentru că, repet, au mai fost mini-vacanţe şi nu au fost probleme de genul acesta. De ani buni ne gândim cum să limităm accesul auto pe drumul spre Poiana Pelegii. Deocamdată n-am ajuns la o soluţie care să mulţumească pe toată lumea. Pe viitor vom încerca să fim mai vigilenţi, împreună cu jandarmii, pentru că noi nu putem aplica sancţiuni în parc fără ajutorul jandarmilor”, adaugă Zoran Acimov.

Tags