glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Amendaţi în oraşul fără parcări

Sunt mai bine de 10 ani de când Deva este sufocată de maşini, mai ales în timpul săptămânii. Mii de hunedoreni (din reşedinţa de judeţ, sau din alte zone) vin la Deva şi au reale dificultăţi în a găsi un loc de parcare legal. Iar asta se vede atât la o simplă plimbare prin oraş (atât pe marile bulevarde cât şi prin cartiere), dar şi în statisticile Poliţiei Locale:  Peste 80 la sută dintre sancţiunile aplicate  luna trecută de poliţiştii din subordinea Primăriei au fost pentru parcări neregulamentare.

În noiembrie, anul acesta, aproape 500 de persoane au fost sancţionate de Poliţia Locală Deva. Jumătate s-au ales cu avertismente, iar cealaltă jumătate, cu amenzi, în valoare totală de aproape 54.000 de lei. Din totalul celor aproximativ 250 de amenzi aplicate luna trecută, 172 au fost pentru maşini parcate pe străzi, în zone interzise, sau maşini care au circulat ori staţionat pe trotuare, alei şi zone verzi. Nu au lipsit nici sancţiunile date pentru cazuri în care şoferii au ocupat abuziv locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Încă din perioada de „boom economic” a deceniului trecut Deva are o problemă cu locurile de parcare, mai ales în zonele centrale. Începând cu 2003  – 2004, de la un an la altul a devenit din ce în ce mai greu să găseşti un loc liber în zona Ulpia – Cepromin, în zona Pieţei, sau în apropierea Primăriei, ce să mai vorbim de parcarea din zona Prefectură – Consiliu Judeţean – Tribunal. În toate aceste zone, acum, un loc găsit liber „din prima” prezintă aceleaşi şanse de „câştig” ca un loz în plic. Primăria a avut câteva încercări de a rezolva problema, dar soluţiile aplicate n-au făcut faţă ritmului de creştere a parcului auto din oraş şi din judeţ: parcarea subterană de la Piaţa agroalimentară nu e folosită la capacitate maximă decât în perioada sărbătorilor. E mai mereu plină însă noua parcare din apropierea Primăriei (în spatele localurilor „Fischer’s” şi ”„Ceapa Roşie”).

Pe de altă parte, Primăria Devei ignoră soluţiile simple şi ieftine, cum ar fi trasarea unor locuri de parcare „în spic” pe b-dul Decebal. Din cauză că nu au repere, mulţi şoferi parchează la distanţe de un metru, un metru şi jumătate faţă de o maşină deja staţionată, iar astfel, într-un loc în care ar încăpea lejer cinci autoturisme sunt parcate doar trei.

3 Comments

  1. Ce va place ba sa va văitați așa… comparativ cu alte orașe e. F bine cu parcarea. Du-te in București Sibiu tm ar Cluj
    Numai împleti ziarul cu știri doarmă sa fie

  2. Sunt destule locuri de parcare! Numai că guțanii de români vor să parcheze exact în locul în care au treabă! Li se face greață dacă mai fac câțiva pași! Dacă ar putea ar parca în saloanele spitalului, la casele supermarketurilor sau în fața ghișeelor unde au probleme! Gândire de meltean!