glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ambasadorul Chinei a inaugurat o clasă „Confucius” la Hunedoara

Hunedoara îşi dezvoltă colaborarea culturală cu China şi speră la o evoluţie asemănătoare în plan economic. Ambasadorul Chinei în România, Excelenţa Sa Xu Feihong, s-a aflat, ieri, în judeţ, într-o vizită de lucru.

Ieri dimineaţă, la Casa de Cultură din Hunedoara a avut loc inaugurarea simbolică a Clasei „Confucius”. Este vorba despre o formă intermediară de organizare a cursurilor de limbă chineză oferite de statul chinez în România, situată între simplele clase de studii şi cele patru institute „Confucius” existente la noi în ţară, în centre universitare. Clasa „Confucius” de la Hunedoara a fost dezvoltată cu sprijinul institutului cu acelaşi nume înfiinţat în colaborare cu Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj – Napoca. Cursurile Clasei „Confucius” vor fi găzduite de trei colegii din oraş („Emanoil Gojdu”, „Traian Lalescu”, „Iancu de Hunedoara”), dar şi de Facultatea de Inginerie Hunedoara.

O colaborare de doi ani

La inagurarea Clasei „Confucius” Excelenţa Sa Xu Feihong s-a arătat convins de faptul că această formă de colaborare culturală va contribui la consolidarea relaţiilor româno-chineze: „Sper ca peste 20 de ani, copiii din această sală să devină specialişti în limba şi cultura chineză, apoi continuatori şi promotori ai prieteniei româno-chineze. Acum, pe teritoriul României există patru institute „Confucius”, trei clase „Confucius” şi 17 catedre de predare a limbii şi culturii chineze. Datorită eforturilor de acest fel, ţările noastre se cunosc bine una pe cealaltă. De exemplu, denumirea ţării Dumneavoastră, România, este cunoscută în orice familie din China”. Colaborarea Primăriei Hunedoara cu Institutul amintit a început cu doi ani în urmă, la cursurile de limbă şi cultură chineză, organizate cu profesori chinezi în oraş, participând peste 180 de elevi, iar trecerea ei la următorul nivel, în numai doi ani a fost o surpriză plăcută chiar şi pentru Viorel Arion, primarul Hunedoarei recunoscând deschis acest lucru, încheindu-și, de altfel, speech-ul cu un citat din… Confucius: „«Dacă gândeşti pe un an înainte, sădeşti o sămânţă. Dacă gândeşti pe 10 ani înainte, plantezi un copac. Dacă gândeşti pe 100 de ani înainte, înveţi oameni». Îmi doresc ca acest proiect să fie un proiect pe 100 de ani, cel puţin”, a spus Arion.

Perspective economice

Deputatul de Hunedoara, Carmen Hărău, califică vizita de ieri drept un alt pas important într-un demers local început cu patru ani în urmă. „Ca profesor al Facultăţii de Inginerie Hunedoara am participat la iniţierea şi semnarea unui protocol de colaborare cu Academia Economică Militară din Wuhan. Ştiu că domnul Ambasador este plăcut impresionat de Hunedoara. Investiţiile economice sunt obiectivul nostru principal, însă o bună colaborare economică se consolidează mai uşor pe fundamentul unor bune relaţii cultural – ştiinţifice, relaţii de prietenie”, a precizat Hărău. Ambasada Chinei la Bucureşti doreşte să contribuie la înfiinţarea a şapte parcuri industriale în România, iar firmele pe care le reprezintă sunt interesate în special de parteneriate în domeniul energiei şi infrastructurii. Săptămâna viitoare, primarul Hunedoarei va participa la o întâlnire de lucru la Ambasada Chinei, a cărei temă de discuţii o vor constitui oportunităţile de investiţii în zonă. După festivitatea de la Hunedoara, Ambasadorul Chinei în România a vizitat Castelul Corvinilor, fabrica de biciclete DHS şi a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara.