glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Altă dandana cu gunoaie: Deva riscă excluderea din ADI „Deşeuri”

Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Deşeuri” a decis ieri ca membrii care nu aprobă Studiul de Oportunitate privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) până la 31 iulie să fie excluşi din organizaţie. O asemenea măsură ar aduce prejudicii de milioane de euro judeţului. Preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, încă speră că se va ajunge la un acord cu Primăria Deva. Primarul Petre Mărginean spune că nu va respecta termenul impus de ADI.

Problema apare după ce, în ultima clipă, se pare că Salubritate SA a găsit o soluţie pentru depozitarea temporară a deşeurilor din Călan, Simeria şi Deva, reprezentanţii operatorului spunând că acestea vor fi depuse pe două platforme, apoi mutate în viitorul deponeu ecologic de la Bârcea Mare.
Pe parcursul şedinţei AGA de ieri, membrii ADI Deşeuri au decis ca unităţile administrative care nu aprobă Studiul de Oportunitate privind SMID până la 31 iulie vor fi excluse din asociaţie. Studiul amintit nu a fost încă acceptat oficial de consiliile locale din Hunedoara, Vulcan şi Deva. „Am primit asigurări că la Hunedoara şi Vulcan va fi votat studiul, pentru că problemele ridicate de consilierii locali din cele două oraşe sunt, cred eu, minore. Deva ridică o problemă aparte deoarece reprezentanţii Primăriei consideră că acest studiu nu mai reprezintă interesele comunităţii. În momentul în care   s-au făcut calculele pentru proiectul de zeci de milioane de euro pentru construirea deponeului, a staţiilor de sortare şi transfer şi aşa mai departe, Deva a fost, normal, luată în calcul. La fel şi în ce priveşte închiderea vechilor gropi, care se face tot cu bani europeni. După finalizarea proiectului vom avea un audit. Dacă Deva va fi exclusă din ADI, vom fi puşi să returnăm cotele parte calculate pentru reşedinţa de judeţ şi e vorba de milioane de euro. Nimeni nu doreşte ca aşa ceva să se întâmple”, spune preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David.

Petre Mărginean: „Eu mă uit spre Vest”

Primarul Devei, Petre Mărginean, se arată deranjat de faptul că AGA ADI „Deşeuri” a impus un termen până la care Studiul de Oportunitate trebuie adoptat. „Noi am pus pe site-ul Primăriei acel studiu, care trebuie să stea în dezbatere publică vreme de 30 de zile. Trebuie să respectăm legea, nu? Apoi, nu este deloc normal să impui termene – limită unui organ deliberativ. Nu vom supune Studiul de Oportunitate la vot în Consiliul Local până la 31 iulie. Vom discuta această problemă, cred că-l vom şi aproba, însă dorim să ni se garanteze că strategia noastră privind salubritatea va fi inclusă în studiu. De fapt, este vorba despre garanţii că viitorul operator de salubritate va putea lucra cu containere îngropate, pentru că eu mă uit spre Vest, nu spre Est. Mai sunt şi alte chestiuni încă nelămurite pe deplin, cum ar fi deşeurile animaliere, deşeurile vegetale sau cele voluminoase. Deva este cea mai mare unitate administrativă din ADI, dar are aceleaşi drepturi cu cea mai mică unitate din asociaţie. Mai mult, când a fost întocmit acel studiu de oportunitate, pe noi nu ne-a consultat nimeni”, declară Petre Mărginean.
Responsabili din Primăria Deva implicaţi direct în relaţia cu ADI spun că, de fapt, din comoditate, conducerea Asociaţiei nu doreşte să vină cu modificări care să garanteze că, în Deva, gunoiul va fi colectat în containere subterane. „E vorba de o simplă clauză introdusă în caietul de sarcini al licitaţiei pentru desemnarea viitorului operator”, spune Radu Dragomir, consilier al primarului.
ADI „Deşeuri” este organismul din care fac parte toate unităţile administrative din judeţ, inclusiv Consiliul Judeţean, şi care se va ocupa de operarea viitorului sistem de management al deşeurilor, pentru a cărui creare a fost obţinută o finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 58 de milioane de euro. Acest sistem presupune construirea unui deponeu ecologic la Bârcea Mare, a câtorva staţii de sortare şi transfer. Prin acelaşi proiect cu finanţare europeană se derulează şi lucrările de închidere a vechilor rampe de gunoi din judeţ.