glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Alimentarea cu apă, principala preocupare a primarului Cornel Mihai Todoni

Cu resurse bugetare limitate, primarul Cornel Mihai Todoni face tot posibilul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai a locuitorilor comunei Sarmizegetusa. Prioritatea principală a edililor la ora actuală este crearea unui sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă.

Dezvoltarea potenţialului turistic al comunei Sarmizegetusa este cartea pe care mizează edilii în aducerea de noi potenţiali investitori, ruinele oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fiind doar una dintre atracţiile turistice de pe raza localităţii. La ora actuală mediul economic al comunei este slab dezvoltat, cu societăţi comerciale puţine şi care au o cifră de afaceri relativ mică.
„Noi investitori în comună ar fi bineveniţi. Noi mizăm pe potenţialul turistic pe care zona noastră îl oferă. Ca administraţie încurajăm orice investiţie care se bazează pe dezvoltarea turismului şi nu numai”, susţine primarul comunei Sarmizegetusa, Cornel Mihai Todoni.

Alimentarea cu apă este o necesitate

Deşi au făcut numeroase demersuri pentru a atrage fonduri europene în vederea realizării unei reţele de alimentare cu apă, niciunul nu a fost încununat de succes. Ca atare, edilii locali nu au mai stat pe gânduri, şi au început lucrările în regie proprie la un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă în trei sate ale comunei, Sarmizegetusa, Hobiţa-Grădişte şi Breazova. Valoarea totală a proiectului este de peste patru milioane de lei şi va fi suportată în întregime din bugetul local.
„Pentru locuitorii comunei este o reală necesitate rezolvarea problemei alimentării cu apă potabilă, deoarece există fântâni în unele gospodării, unde apa nu se încadrează în standardele normale de calitate. În plus, din cauza secetei din ultimele luni, mai multe fântâni au şi secat. De aceea, am hotărât să demarăm lucrările la un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă, pentru început în satele Hobiţa-Grădişte, Sarmizegetusa şi Breazova. Din bugetul nostru pe anul 2012 doar atât ne-am putut permite, însă pe viitor sperăm să extindem reţeaua şi în celelalte două sate, Păucineşti şi Zeicani. Până acum am finalizat lucrările în Hobiţa-Grădişte, iar până la finele anului sperăm să terminăm lucrările şi în Sarmizegetusa, însă acum cu avansarea lucrărilor depindem mult şi de vreme”, explică primarul comunei Sarmizegetusa, Cornel Mihai Todoni.

Reţeaua de canalizare aşteaptă finanţare guvernamentală

Edilii locali speră să primească finanţare guvernamentală prin „Programul de alimentare cu apă, canalizare şi epurarea apelor uzate la sate” a H.G. 577/1997, pentru un proiect care vizează construirea unei reţele de canalizare care să deservească satele prinse în proiectul de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat.
„Ne dorim să primim asistenţă financiară guvernamentală prin Hotărârea de Guvern 577/1997 pentru a realiza şi reţeaua de canalizare în satele Hobiţa-Grădişte, Sarmizegetusa şi Breazova. Această finanţare ar fi de un real folos pentru noi, pentru că din bugetul local şi aşa sărăcit, nu ne mai permitem o investiţie de o aşa mare anvergură”, explică primarul comunei Sarmizegetusa, Cornel Mihai Todoni.

Lăcaşele de cult trebuie reabilitate

Chiar dacă bugetul pe anul curent este cu 40 de procente mai mic decât cel din 2011, edilii locali caută să găsească resursele necesare pentru a reabilita încă trei biserici din comună.
„Ne-au mai rămas de reabilitat trei lăcaşe de cult din comună, două biserici ortodoxe din Zeicani şi Păucineşti, şi una penticostală din Breazova. Timpul şi-a pus amprenta pe lăcaşele de cult, din păcate, iar unele părţi prezintă deteriorări considerabile, şi se impune repararea lor de urgenţă”, conchide primarul comunei Sarmizegetusa, Cornel Mihai Todoni.