glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Alertă pe Mureş! Pompierii şi angajaţii Apelor Române încearcă să capteze, la Bejan, pata de ulei deversată accidental, vineri, la Iernut

 

Două baraje absorbante au fost deja montate ieri şi astăzi pe cursul Mureşului, în apropierea localităţii Bejan în încercarea de a stopa pata de ulei formată vineri seara, în urma unei deversări accidentale ce a avut loc la Termocentrala Iernut (judeţul Mureş). Un al treilea este acum în curs de montare.

Conform informaţiilor deţinute de autorităţile hunedorene, vineri seara, în urma unor lucrări ce au avut loc la Termocentrala Iernut, mai bine de o tonă de ulei de transformator a fost deversată accidental în Mureş. Vineri noaptea s-a început lucrul la montarea unor baraje absorbante pe raza judeţului Alba, însă nu s-a reuşit captarea întregii cantităţi de ulei. „De vineri noaptea lucrăm pentru a limita efectele incidentului. S-au pus deja, în zona Bejan, două baraje absorbante şi acum este montat un al treilea. Barajele sunt dispuse oblic astfel încât uleiul care nu se absoarbe să fie ghidat spre mal, de unde urmează să fie scos cu ajutorul unor pompe de absorbţie. Am beneficiat şi de cooperarea conducerii Termocentralei Mintia, căreia i-am cerut să ridice măcar un stăvilar de la baraj astfel încât să mai liniştim un pic Mureşul (apa să nu mai curgă peste dig, ci prin golirile de fund, viteza de curgere fiind astfel diminuată – n.red.). Pata va ajunge spre seară în zona noastră. Preventiv, încă un baraj absorbant mai este montat în dreptul localităţii Căpruţa, din judeţul Arad”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” Grigore Burjan, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Hunedoara.

Tags