glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Alegerile au trecut, recalcularea pensiilor întârzie. Oficialii Casei de Pensii invocă şi acum motive tehnice pentru neînceperea recalculării pensiilor pe baza legii 192 din 2015

Peste 6.000 de hunedoreni nedreptăţiţi la stabilirea drepturilor de pensie aşteaptă deja de un an recalcularea retribuţiilor lunare ce li se cuvin, în baza legii 192 din 2015. Procesul de recalculare nu a început. Pentru legea 155, referitoare la pensiile minerilor, s-au recalculat mai puţin de o treime din numărul total de cazuri, la nivel de judeţ.

Legea 192 din 2015 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, dar nu este încă aplicată. Actul normativ este menit să elimine inechităţile dintre pensionarii care au muncit în grupele I şi II, dar acum au venituri diferite pentru că au ieşit la pensie în perioade diferite.

Termen de recalculare – doi ani

Legea 192/2015 vizează pensionarii care s-au retras din câmpul muncii înainte de 1 ianuarie 2011, au activat în grupele I şi/sau II de muncă (grupe a căror denumire a fost schimbată o vreme în „condiţii deosebite”, respectiv „condiţii speciale), dar care nu au avut parte de majorarea valorii punctului de pensie acordată prin Ordonanţa 100 din 2008, sau legea 218 din 2008. Aceste persoane, pentru perioadele lucrate în grupa I, ar trebui să beneficieze de o majorare cu 50 la sută a punctului de pensie, iar pentru perioadele în care au activat în grupa a II-a, de o creştere cu 25 la sută a valorii punctului de pensie. Casa de Pensii se află încă în termenul legal de rezolvare a problemei, unul cât se poate de generos – 24 de luni. Legea mai prevede că plata diferenţelor rezultate în urma recalculării se va face începând cu 1 ianuarie 2016, aşa că, la momentul intrării în plată, beneficiarii ar trebui să primească şi diferenţele neachitate pe lunile scurse până la data stabilirii noii valori a pensiei.

Tehnica şi lipsa de personal sunt de vină

Ionel Ciobanu, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara (cel care a preluat şi atribuţiile ex-directorului general, Ilie Toma, devenit deputat PSD), spune că procesul de recalculare nu a început nici acum, pe legea 192. „Sunt baze de date care trebuie transferate din sistemul informatic cu care s-a lucrat până acum într-un sistem informatic nou. Din momentul în care aceste probleme tehnice vor fi rezolvate se va începe şi recalcularea (pe legea 192 – n.red., cea care vizează mai ales foşti siderurgişti). S-a început însă recalcularea pe Legea 155. Aici avem deja recalculate şi puse în plată aproximativ 1.000 de pensii (dintr-un total aproximativ de 3.500, la nivelul judeţului Hunedoara – n.red.). Chiar dacă se lucrează cu programe informatice, cineva tot trebuie să introducă date, să le verifice şi să treacă rezultatele prin toate etapele procedurale necesare. Procesul merge destul de greu, pentru că nu ni se permite să angajăm personal. Pe lângă aceste recalculări, noi avem activitatea curentă de derulat. Prioritate au dosarele noi de pensie, pensiile de boală, pentru că nu putem lăsa acele persoane fără niciun venit. Ştim că sunt mii de pensionari care aşteaptă recalcularea şi că ar fi vrut ca acest lucru să se fi făcut deja de ieri, cum se spune, dar nu depinde numai de noi. Nu pot estima un termen la care se va începe şi recalcularea pensiilor pe legea 192, dar, în mod sigur, acest proces va începe şi se va finaliza în termenul legal (31 decembrie 2017 – n.red.)”, spune Ionel Ciobanu.

Recalcularea ca miză electorală

În toamna a anului trecut, ex-senatorul Haralambie Vochiţoiu, promitea un amendament prin care termenul de recalculare să fie înjumătăţit. N-a trecut. În aceeaşi perioadă, mai ales după ce a fost anunţat drept candidat al PSD pentru Camera Deputaţilor, ex- directorul Casei de Pensii Hunedoara, Ilie Toma, a fost criticat de către lideri ai PNL „că nu începe recalcularea pensiilor minerilor şi siderurgiştilor”. Ilie Toma răspundea atunci că, de fapt, blocajul este la nivel naţional, generat de lipsa unui soft informatic operaţional, „iar pensii din creion nu se mai calculează niciunde în România încă din 2001”. Blocajul generat de lipsa softului pentru aplicarea legii 192 persistă. „Chiar m-am întâlnit cu doamna ministru al Muncii şi am rugat-o să ia măsuri pentru rezolvarea problemei. Am mers şi la Casa Naţională de Pensii pentru a vedea în ce stadiu se află acel soft. Am aflat că se lucrează la perfecţionarea lui, astfel încât să nu fie întors. Eu sper ca, cel mai târziu, la 1 mai să se înceapă recalcularea pensiilor în baza Legii 192”, ne-a declarat ieri Ilie Toma, acum deputat de Hunedoara.

Tags