glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Afişaj pe principiul „Cine-i primul, ocupă tot”

Noua lege privind alegerile locale ne-a scăpat de mesh-uri şi bannere electorale. Nu şi de simplele afişe, la fel de deranjante atunci când sunt puse cu zecile pe stâlpi, ziduri, ori în alte locuri. Fenomenul începe să se extindă, iar Deva nu face excepţie. În plus, ni se demonstrează că primii cărora nu le pasă de lege sunt chiar politicieni cu experienţă.

Candidaţii PMP s-au trezit ieri dimineaţă că, pur şi simplu, nu mai au unde să-şi pună afişul, pentru că alţi candidaţi au considerat necesar să-şi pună câte trei, şase sau nouă afişe pe un singur panou special amenajat în acest scop. Vladu pisti tat inclusiv pe Cilindrul din ProgresulPrima dată au păţit astfel la punctul de afişaj de pe strada Horea, între blocul 4 şi blocul 5. Aici, tot panoul era ocupat cu afişe, cele mai multe ale primarului în funcţie, Petru Mărginean, ale PNL-ului, ale candidatului PND, Cristian Vladu, şi ale partidului din care face parte, dar şi ale lui Florin Oancea, candidatul ALDE. În plus „cilindrul” de lângă panou, deşi nu apare în dispoziţia primarului privind locurile special amenajate pentru afişajul electoral, este ocupat şi el cu sigle de partid şi feţe de candidaţi, în special cea a lui Vladu.

Corina Oprişiu (PMP): „Au interpretat cum au vrut o lege destul de clară”

„Noi nu ne-am grăbit să punem afişele la punctele special amenajate pentru că ne-am aşteptat ca legea să fie respectată, iar un candidat şi un partid să-şi pună câte un afiş şi-atât. Mai întâi în zona Progresul am constatat că legea e interpretată: acolo e un punct de afişaj cu trei panouri aflate unul lângă celălalt, iar contra-candidaţii noştri au interpretat legea, probabil, spunând că sunt, de fapt, trei panouri. Au interpretat cum au vrut o lege destul de clară. Un alt motiv pentru care nu ne-am grăbit cu afişele a fost că ne-am gândit că Primăria Deva ştia câţi candidaţi sunt şi câte partide şi a calculat ce suprafaţă totală este necesară pentru fiecare punct de afişaj. Constatăm că nu e deloc aşa şi că situaţia din zona Progresul se repetă şi-n alte locuri din oraş. Vom sesiza Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală Deva. În plus, nu mă aşteptam ca domnul primar Petru Mărginean să fie interesat de afişe electorale când are la dispoziţie Antena 1 Deva. Mai mult nu mai comentez. Fiecare face ce poate şi cât îl duce capul”, spune Corina Oprişiu, candidatul PMP la funcţia de primar al reşedinţei de judeţ.

Conform legii, în această campanie electorală, partidele şi candidaţii au dreptul să folosească doar afişe de maximum 35 de centimetri lăţime şi 50 de cm înălţime (sau invers) şi pot să amplaseze câte un singur afiş pe un punct de afişaj electoral. Orice abatere de la aceste norme se poate sancţiona cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei.

Tags