glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Afacerile aleşilor hunedorenilor. Jumătate dintre parlamentari au declarat că nu deţin societăţi comerciale

Noii parlamentari hunedoreni se împart în două categorii. Care ştiu să facă afaceri şi care nu recunosc că fac afaceri. Cel puţin asta reiese din declaraţiile de interese postate pe site-ul ANI.

Patru dintre politicienii care au primit mandat să-i reprezinte pe hunedoreni în Parlamentul României nu deţin acţiuni sau părţi sociale în nicio firmă. Restul de opt politicieni sunt şi patroni. Unii cu mai mult, alţii cu mai puţin succes.

Tinerii au renunţat la firme

Cosmin Nicula, Bogdan ţîmpău, Monica Iacob-Ridzi şi Mircia Muntean nu au pe numele lor acţiuni sau părţi sociale ale vreunei societăţi comerciale. Mircia Muntean deţine ceva acţiuni la BRD, provenite din Programul de privatizare în masă, cunoscută popular sub denumirea de „Cuponiadă”. De altfel Mircia Muntean este coleg de acţionariat la BRD cu noul senator de Hunedoara, Mariana Câmpeanu.
În urmă cu câţiva ani, toţi cei patru politicieni care nu sunt patroni de firmă au deţinut societăţi comerciale, dar din diferite motive au cedat proprietatea asupra acestora.

Liberalii, în topul bogaţilor

Cel mai bogat parlamentar hunedorean este liberalul Dan Radu Ruşanu, proaspăt ales deputat de Haţeg. Potrivit clasamentului efectuat de publicaţia Forbes România, parlamentarul hunedorean are o avere estimată la 18 – 19 milioane de euro, lucru care îl clasează pe locul cinci în topul celor mai bogaţi politicieni din România. Acesta deţine mai multe terenuri în judeţele Argeş, Braşov şi Ilfov, majoritatea dobândite în perioada 1997 – 2001, în urma retrocedărilor loturilor moştenite de către soţia sa. Tot la capitolul moştenire, în declaraţia de avere a lui Ruşanu figurează şi mai multe obiecte de valoare, tablouri şi bijuterii, care însumează peste 55.000 de euro. În ciuda averii sale considerabile, senatorul hunedorean nu deţine imobile pe numele său şi nici autoturisme. Cu toate acestea, cea mai importantă afacere a senatorului este Hotelul Internaţional Sinaia. Conform declaraţiei de interese depuse la ANI, Ruşanu mai deţine acţiuni în numai două societăţi comerciale Dana Management SRL şi Comat Met SA. Dar la rândul lor firmele respective, ca persoane juridice, sunt implicate şi în alte afaceri.
Pe locul doi în ceea ce priveşte “talentul” în afaceri este omul de afaceri Carmen Hărău, aleasă duminică deputat de Hunedoara. Carmen Hărău deţine acţiuni şi părţi sociale în trei societăţi comerciale: Micromega SA, Proserv SA şi Recomsid SA. Cele trei firme patronate de politicianul liberal au împreună, în anul 2011, o cifră de afaceri de 95.263.028 lei şi un profit de 8.425.445 lei.
Senatorul Dorin Păran este asociat unic al firmei Rocan 3000 SRL, care însă nu a avut activitate în anul 2011, înregistrând o pierdere de 865 de lei.
Senatorul Mariana Câmpeanu a declarat că deţine acţiuni la două societăţi comerciale: BRD şi Berceni SA. Ce-a de-a doua societate figurează ca fiind lichidată şi nu a mai depus bilanţ contabil din anul 2000.

Şi social-democraţii se pricep la afaceri

Trei dintre cei patru parlamentari PSD deţin acţiuni sau părţi sociale în diverse firme. Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor , deţine firmele Reparaţii Cim şi Bejan Serv. Cele două firme ale deputatului de Brad – Valea Mureşului au înregistrat în anul 2011 un profit cumulat de 1.225.548 lei la o cifră de afaceri de 5.188.515 lei. O firmă ceva mai mică deţine deputatul de Lupeni Cristian Resmeriţă, patronul societăţii Marius Com. Acesta a înregistrat în anul 2011 un profit de 3.447 de lei la o cifră de afaceri de 57.017 lei. Tânăra social-democrată Natalia Intotero nu se dovedeşte prea talentată în afaceri. Firma Natalia & Ancuţa, în care deţine jumătate din părţile sociale, a încheiat anul 2011 cu o pierdere de 63.171 lei la o cifră de afaceri de 116.007 lei.

“Sărmana” şi “ciocoiul”

Cei doi parlamentari PP-DD se împart în ceea ce priveşte afacerile. Monica Iacob-Ridzi nu deţine oficial nicio firmă, în timp ce senatorul Haralambie Vochiţoiu declară că este acţionar la Art Forest Company SRL. Societatea liderului PP-DD a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1.190.139 de lei şi un profit de 5.334 de lei. Cu toate că în declaraţia de interese singura firmă în care Haralambie Vochiţoiu figurează ca aţionar este Art Forest Company, declaraţia de avere îl contrazice pe acesta. Vochiţoiu a declarat un împrumut în nume personal, de peste 200.000 de lei, către firma Euro Jobs SRL.