glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateTimp liber

Adrenalină pe schiuri și plăci de snowboard. Rideri din țară și străinătate participă la „Oslea Hiride”, la Uricani

Schiori și snowboarderi din țară și străinătate își dau întâlnire, în acest weekend, la Uricani (Hunedoara), în vecinătatea Parcului Național Retezat, pentru a lua parte la singura competiție de hike & ride din România. Este vorba despre Red Bull Oslea Hiride 2018, competiție care ajunge anul acesta la cea de-a VII-a ediție.

Masivul Oslea din Munții Vâlcan va fi cucerit din nou de 130 de schiori și snowboarderi din țară și străinătate, cărora li se adaugă și alți participanți veniți prin sistem wildcard, în singura competiție de hike&ride din România, Red Bull Oslea Hiride. Concursul va începe sâmbătă, 24 februarie, de la Complexul Cheile Buții din Cîmpu lui Neag (Uricani). Printre cei care vor lua startul competiției în 2018 se numără și Smaranda Munteanu, câștigătoare a probei Schi Pro Feminin în 2017, Cosmina Dolha, câștigătoare a probei Snowboard Pro Feminin și Ionuț Pințican, locul întâi la Snowboard Pro Masculin. Din grila de start nu lipsește nici Paul Aufmesser, participant la toate edițiile Red Bull Oslea Hiride de până acum și Iszlay Gergo, aflat la debut, unul dintre cei mai performanți snowboard-eri din țară. În plus, conform organizatorilor, printre cei mai tineri participanți se numără și Vasi Mariciuc, născut în 1999, aflat și el la prima participare, la categoria Open.

Competiția propriu-zisă

Competiția include secțiunile de schi și snowboard, fiecare dintre acestea împărțite în Pro feminin, Pro masculin, Open feminin și Open masculin. Schiorii și snowboard-erii trebuie să facă față condițiilor solicitante de concurs și să fie pregătiți fizic pentru o urcare contratimp și pentru o coborâre în care își vor demonstra abilitățile tehnice. Așadar, concurenții vor începe cu proba de urcare, ce își are startul la cota 1.300 și are o lungime de peste 3,5 kilometri, până la 1.940 metri altitudine. Va urma coborârea pe schi sau snowboard de 1,4 kilometri, cu o pantă de 45 de garde, ce permite fluiditate, control, tehnică, dar oferă și numeroase rampe naturale pentru trick-uri. Dacă urcarea este decisă de timpii individuali, coborârea este jurizată, iar punctajul este acordat în funcție de tehnică, linie și trick-uri. Juriul va fi format Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier și TTR) și Constantin Bodea la snowboard, iar Alin Găvozdea și Bogdan Stănilă, personaje cheie în zona locală de freeride, vor juriza la schi.