NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Administrarea cetăţilor dacice – CJ mai încearcă o dată
Vestigiile de la Costeşti au nevoie urgentă de pază şi intervenţii urgente. La fel şi cele de la Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa
Vestigiile de la Costeşti au nevoie urgentă de pază şi intervenţii urgente. La fel şi cele de la Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa

Administrarea cetăţilor dacice – CJ mai încearcă o dată

Consiliul Judeţean Hunedoara are o nouă tentativă de a prelua în administrare şi celelalte patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului. De data aceasta a adoptat şi o hotărâre în acest scop.

Decizia a fost adoptată vineri de către consilierii judeţeni. Instituţia amintită solicită dreptul de administrare asupra cetăţilor de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa argumentându-şi cererea prin exemplele pozitive existente la Sarmizegetusa Regia, obiectiv preluat în grijă de către CJ în 2012. Mai mult în fundamentarea deciziei se arată că se doreşte accesarea de fonduri europene pentru conservarea vestigiilor antice, însă una dintre condiţiile principale pentru acordarea unor sume din bugetul Comisiei Europene este ca solicitantul să fie proprietar sau administratorul obiectivului pentru care solicită sprijin financiar.

CJ Hunedoara a mai solicitat, dar prin adrese, de trei ori, până acum, preluarea cetăţilor dacice în administrare, imediat după ce a dovedit că se poate ocupa mai bine de ele, la câteva luni după preluarea Sarmizegetusei Regia. De fiecare dată, la nivel guvernamental s-au dat răspunsuri evazive. Mai mult, în 2015, ministrul culturii Ionuţ Vulpescu s-a numărat printre susţinătorii unui proiect de lege prin care se dorea crearea unei agenţii naţionale pentru cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, proiect aflat în totală contradicţie cu dorinţa CJ de a prelua în administrare obiectivele amintite.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

IMG-20180321-WA0010

Accident mortal, la Beriu

Grav accident rutier grav, miercuri seara, în satul Beriu, din apropierea municipiului Orăştie. O femeie …