glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Acţiunile populiste ale USL Deva ar putea bloca colectarea taxelor până în februarie

Consilierii USL ai municipiului Deva s-au specializat în acţiuni populiste. După ce au blocat orice încercare a primarului Mircia Muntean de a stabili cuantumul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2012 în luna decembrie, liberalii şi social-democraţii „ies la rampă” cu propunerea de reducere a dărilor cu cinci procente, în condiţiile în care acest lucru este imposibil.

Legislativul local al municipiului reşedinţă de judeţ este măcinat de războiul orgoliilor politice. Lupta dintre Mircia Muntean şi consilierii locali ai USL loveşte în interesul cetăţenilor şi blochează activitatea Primăriei Deva.

Caz unic în ţară

Deva este singura localitate din ţară în care locuitorii nu-şi pot plăti taxele şi impozitele. „Odiseea” dărilor către bugetul local a debutat în cursul lunii decembrie, când consilierii locali ar fi trebuit să stabilească prin vot nivelul taxelor şi impozitelor pentru 2012. Primarul Mircia Muntean a iniţiat de mai multe ori proiectul de hotărâre care stabileşte nivelul taxelor şi impozitelor, însă consilierii USL au refuzat să-l aprobe. Aceştia au motivat de fiecare dată că un astfel de proiect trebuie pus în discuţie în şedinţă ordinară, iar primarul a încercat aprobarea nivelului taxelor în şedinţe extraordinare. Încăpăţânarea celor două tabere a dus la crearea unui blocaj la nivelul administraţiei publice din Deva, care a afectat şi execuţia bugetară pe anul 2012.

O propunere nerealistă şi corespondenţa de rigoare

Pentru a „drege busuiocul”, consilierii USL au ieşit la rampă cu o propunere făcută „pe picior”, respectiv reducerea taxelor şi impozitelor cu cinci procente pentru autovehicule, terenuri şi clădiri. Iar pentru a fi siguri că devenii sunt bine informaţi despre propunerea USL, liderii judeţeni ai Uniunii au redactat o scrisoare în acest sens, care a fost distribuită locuitorilor municipiului Deva. Din corespondenţa cu pricina nu lipsesc nici atacuri la adresa partidelor care fac parte din arcul guvernamental, respectiv PDL, UDMR şi UNPR şi nici acuze adresate primarului Mircia Muntean. „Este o decizie care a fost luată în cadrul USL Deva. Sunt mulţi locuitori ai Devei care vin în întâmpinarea noastră cu propunerile lor şi în acest fel vrem să răspundem solicitării acestora. Cinci la sută nu reprezintă mare lucru, dar pentru început încercăm prin această reducere să bandajăm rănile provocate de actuala guvernare, care a tăiat salarii şi a crescut taxele”, a precizat senatorul Cosmin Nicula, unul dintre susţinătorii acestei propuneri. Propunerea USL ar fi putut fi de apreciat, însă aceştia au omis anumite „detalii tehnice”, şi anume faptul că mare parte din taxele şi impozitele pentru aceste categorii de bunuri sunt stabilite la nivelul minim în municipiul Deva şi nu mai pot fi scăzute deoarece nu se mai încadrează în plafonul minimal stabilit de Ministerul Finanţelor. În plus, un astfel de proiect de hotărâre trebuie afişat spre consultarea populaţiei cu cel puţin 30 de zile înainte de a fi aprobat. Acest lucru presupune ca până în luna februarie devenii să nu-şi mai poată achita dările la bugetul local.