glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Academia de Studii Economice revine la Deva. După 11 ani, ASE-ul redeschide centrul de învăţământ la distanţă din reşedinţa judeţului Hunedoara (GALERIE FOTO)

Reprezentanţi ai conducerii Academiei de Studii Economice Bucureşti s-au aflat la Deva, la finele săptămânii trecute, pentru a evalua situaţia clădirii pe care instituţia amintită o deţine în reşedinţa de judeţ (chiar vizavi de Primărie) şi pentru a discuta cu edilii reşedinţei de judeţ despre redeschiderea unui centru pentru învăţământ la distanţă.

Conform rectorului ASE, prof. dr. Nicolae Istudor, cursurile pentru programe finalizate cu licenţă vor începe pe 1 octombrie 2017, la centrul din Deva, deocamdată pe două specializări: management, respectiv contabilitate şi informatică de gestiune. Taxa pentru un an de studii percepută de ASE în cadrul cursurilor la distanţă este de 3.000 de lei. Tot la Deva, Academia de Studii Economice intenţionează să deruleze şi cursuri de masterat în antreprenoriat şi managementul proiectelor, dar şi cursuri de perfecţionare în management şi administraţie publică. Această ultimă categorie de cursuri ar putea începe chiar din primăvara anului viitor.

Variantă pentru tinerii din judeţ

„Avem mulţi tineri în Deva şi în judeţ pe care trebuie să-i ajutăm să rămână aici. Pentru asta încercăm să le oferim, chiar la Deva, o facultate bună, de perspectivă. Şi noi, în administraţia locală, trebuie să ne formăm acei oameni de care avem nevoie, mai ales în domeniul proiectelor europene şi al contabilităţii”, a declarat Mircia Muntean, cel care a lansat, practic, invitaţia către ASE de a reveni la Deva.

„Strategia noastră este să redeschidem centrele de învăţământ la distanţă acolo unde putem să ajutăm comunitatea. Eu n-am văzut niciodată sediul nostru de la Deva. Mi-a plăcut ce-am văzut: e o clădire frumoasă, de patrimoniu care, cu mici îmbunătăţiri, poate găzdui cursuri fără nicio problemă. Dacă ar fi să ne extindem la un moment dat, la Liceul <Traian>, şi acolo este un spaţiu binevenit pentru cursuri. Nu vrem să ne extindem în toată ţara, în orice condiţii, va trebui să asigurăm şi calitatea. Un centru de învăţământ la distanţă e un sprijin şi pentru tinerii ale căror familii nu pot suporta studiile la zi într-un centru universitar dintr-un mare oraş”, a adăugat rectorul ASE, Nicolae Istudor.

E-learning-ul completează ID-ul

În 2000, ASE Bucureşti deţinea 21 de centre de învăţământ la distanţă. Acum mai funcţionează doar cele din Buzău şi Piatra Neamţ, iar academia intenţionează să le redeschidă doar pe cele de la Tulcea şi Deva. Centrul din Deva a funcţionat între 1999 şi 2005, cu trei specializări (finanţe – asigurări – bănci – burse de valori, contabilitate şi informatică de gestiune, respectiv administraţie şi management public), dar, deşi era unul dintre cele mai performante, s-a închis. „Centrul de la Deva s-a închis şi pentru că, la acel moment, nu beneficiam de un parteneriat încheiat cu autoritatea locală care să ajute universitatea noastră să dezvolte această formă de învăţământ. Am venit la Dumneavoastră şi datorită faptului că executivul Primăriei Deva şi-a manifestat dorinţa de a face un parteneriat cu ASE pentru susţinerea acestei forme de învăţământ şi toate celelalte forme complementare: master şi programe de profesionalizare a administraţiei publice locale, de care este atâta nevoie”, explică prof. dr. Ion Radu, coordonatorul centrelor de învăţământ la distanţă ale ASE. Ion Radu adaugă că, dată fiind dezvoltarea tehnologiei de comunicaţii din ultimul deceniu, platformele de e-learning sunt extrem de utile şi bine puse la punct, ele putând completa cu succes orele petrecute de studenţii de la ID, în week-end-uri, cu profesorii. ASE Bucureşti deţine o asemenea platformă pe care intenţionează să o dezvolte şi mai mult. „Dorim să extindem funcţionalităţile platformei de la ora actuală şi să permitem studentului să recepţioneze cursuri predate direct din laboratoarele ASE Bucureşti. Nu ne adresăm doar tinerilor din Hunedoara, ci tinerilor din întreaga zonă a ţării”.

Tags