glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Abrogarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, blochează piața. Doar puțin peste 50 de hunedoreni și-au înmatriculat mașinile, de la începutul anului

Zeci de taxe nefiscale pe care le plătesc în prezent persoanele fizice şi firmele vor fi eliminate de la 1 februarie, potrivit unui act normativ promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. Concret, noua lege stabileşte, printre altele, și eliminarea timbrului de mediu pentru maşini. Măsura a blocat înmatriculările din județul Hunedoara, în așteptarea eliminării taxei, care îi împovăra pe șoferi.

Potrivit reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara, în primele zile ale anului 2017, doar 55 de hunedoreni au plătit timbrul de mediu. Șoferii așteaptă data de 1 februarie, pentru a-și putea înmatricula autoturismele aduse din străinătate, fără a achita această taxă, astfel „piața” fiind blocată. „Hunedorenii care își înmatriculează autoturismele în această perioadă sunt cei care au nevoie urgentă de mașină, și cei care au taxa foarte mică. În rest, toți ceilalți așteaptă data de 1 februarie, pentru a vedea dacă vor putea să își înmatriculeze fără a plăti taxa. Oamenii speră ca Guvernul să nu introducă o altă taxă”, a declarat Cristian Costa, reprezentantul unei firme care se ocupă de întocmirea documentelor pentru înmatricularea autoturismelor.

10 hunedoreni și-au recuperat timbrul de mediu

Până acum cei care îşi înmatriculau o maşină au continuat să plătească timbrul de mediu, deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că taxa este discriminatorie şi a obligat statul român să restituie banii astfel încasaţi. Potrivit datelor obținute de la Finanțe, doar 10 hunedoreni au făcut demersurile necesare și au reușit, într-un final, să își recupereze banii dați pentru timbrul de mediu. Aceștia au obținut hotărâri definitive și irevocabile în instanță.

Bucuria românilor de a scăpa de timbrul de mediu începând din 1 februarie are toate şansele să fie una de scurtă durată, întrucât autorităţile dau deja semne că acesta va fi înlocuit cu unele măsuri compensatorii, fără să explice exact de ce natură ar urma să fie acestea. Informaţia a fost dezvăluită chiar de ministrul Mediului, Daniel Constantin, care a anunţat că acest subiect va fi discutat după stabilirea bugetului. Anterior, una dintre opţiuni a fost ca timbrul de mediu să fie înlocuit cu o taxă de circa 0.05 lei pe litrul de carburant, însă Constantin exclude pentru moment o astfel de măsură. Întrebat dacă va fi introdusă o nouă taxă pentru prima înmatriculare a unui vehicul, Constantin a replicat. „Este o discuţie pe care o vom avea la momentul în care se va elabora bugetul. O acciză în preţul carburantului este o discuţie care nu este suficient fundamentată şi nu cred că poate intra în discuţie, cel puţin acum.”

Timbrul de mediu şi toate celelalte forme ale taxei auto, introduse iniţial în 2007, au fost declarate ilegale de către Uniunea Europeană. Constantin afirmă însă că o astfel de taxa este necesară cu scopul de a proteja producţia internă de maşini, în detrimentul achiziţionării de maşini second-hand de pe teritoriul Uniunii Europene.

Tags