glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

A rămas cum a vrut Guvernul: banii pentru primării se împart pe vechea formulă

Primăriile localităţilor cu populaţie redusă vor suferi din nou, anul viitor, din cauza lipsei banilor. Asta pentru că în Legea bugetului pe 2016 s-a reintrodus o variantă a vechii formule de distribuire a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Asta deşi primarii au solicitat aplicarea unei noi variante de repartizare a banilor.

Conform Legii bugetului pe anul 2016, cotele din TVA şi sumele defalcate din impozitul pe venit se vor împărţi pe o variantă uşor schimbată a formulei aplicată în perioada 2005 – 2014. Astfel, 20 la sută din bugetul total de reechilibrare ce revine unui judeţ va fi împărţită prin hotărâre de consiliu judeţean, banii urmând să aibă ca destinaţie doar plata arieratelor primăriilor. Alţi 20 la sută se vor repartiza în funcţie de ponderea suprafeţei de intravilan a fiecărei unităţi administrative în totalul suprafeţei de intravilan a judeţului (extravilanul a fost eliminat din formulă), iar 60 la sută din sumă „se va repartiza în etape succesive” localităţilor în care media impozitului pe venitul fiecărui locuitor este mai mică decâ media judeţeană a aceluiaşi impozit, în baza unei formule pe care Ministerul de Finanţe trebuie să o stabilească detaliat în următoarele 10 zile, după cum spune senatorul PNL de Hunedoara, Dorin Păran. Acesta adaugă că „noua formulă” (o variantă a celei vechi, de fapt) ar trebui „să împace şi capra şi varza”. Păran păstrează totuşi o undă de rezervă: „Va trebui să vedem care e formula stabilită de Ministerul de Finanţe, apoi să facem o simulare. Atunci vom şti foarte clar cum stau lucrurile”.

Un primar înfuriat

La auzul formulei comunicată nouă de senatorul Dorin Păran, primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu (foto), cel care spera că asociaţiile primarilor care au mers cu propuneri la Bucureşti săptămâna trecută vor avea vreun efect în Legea bugetului, a explodat: „Au gândit o formulă, obosită, perimată, o gogoaşă politică. Am avut creştere economică de 3,5 la sută în 2014. Va fi o creştere minimă de 4,1 la sută în 2016. Cu toate astea, pentru echilibrarea bugetelor locale, sumele din bugetul pe anul viitor sunt de două ori mai mici. E o golăneală ce s-a întâmplat. Am impresia că vor să aştepte jumătatea anului şi să facă ei, atunci, rectificarea. Atunci se vor da bani electorali. Asta cred eu. Noi am cerut măcar un miliard în plus la bugetul total pentru echilibrarea bugetelor locale”.
Dănuţ Buhăescu a adăugat că aşteaptă, totuşi, discuţiile dintre asociaţiile primarilor şi ministrul finanţelor, programate pentru începutul anului viitor, în speranţa că inechităţile care tind să reapară, vor fi diminuate. „Noi am făcut o propunere clară din timp: să se meargă pe plafoane minime de buget, ţinându-se cont de veniturile proprii ale fiecărei primării şi de populaţia localităţii respective. O variantă îmbunătăţită a bugetului minim, idee bună aplicată însă prost anul acesta”, adaugă Buhăescu.