glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

A început campania de vaccinare anticărbunoasă. Sute de mii de animale vor fi imunizate împotriva antraxului

Aproximativ 250 de mii de animale din judeţul Hunedoara vor fi vaccinate împotriva antraxului. Campania de vaccinare anticărbunoasă a demarat, iar în cadrul acesteia vor fi imunizate toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele din judeţ, după împlinirea vârstei de o lună.

Medicii veterinari din judeţul Hunedoara au demarat campania de vaccinare anticărbunoasă (împotriva antraxului) pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele şi ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună. Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acţiuni fiind suportat de la bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, la nivelul judeţului vor fi vaccinate aproximativ 250 de mii de animale. Campania de vaccinare anticărbunoasă a demarat deja în judeţul Hunedoara şi se va desfăşura până în luna iulie. În acest timp, medicii veterinari vor imuniza aproximativ 46 de mii de bovine, 4.500 de cabaline şi în jur de 200.000 de ovine şi caprine din gospodăriile oamenilor. Această campanie are loc o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la păşunat. Reamintim proprietarilor de animale din aceste specii că din punct de vedere legal trebuie să permită accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a vaccina animalele”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Antraxul, boală mortală

Conform medicilor specialişti, antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic din cauza rezistenţei deosebite a sporilor şi transmisibilității lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea. Perioada medie de incubaţie pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariţia simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecţiei.