glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

8 decembrie, ultima zi de lucru pentru 500 de mineri

Aproape 500 de mineri angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara sunt în preaviz. Ei vor fi disponibilizaţi în baza unui program de restructurare a personalului, adoptat în prima jumătate a acestui an. Paradoxal, CEH se confruntă cu un deficit de personal în subteran.

Numărul exact al disponibilizaţilor este de 496, iar aceştia provin de la exploatările miniere Lonea şi Lupeni. Cele două mine nu mai au viaţă lungă. Cel puţin în cazul minei Lupeni activitatea de producţie ar fi trebuit oprită încă din septembrie 2017, conform unor decizii ale Ministerului Energiei, însă aceasta este prelungită cel puţin până la finele anului viitor.

Aproape de pensie şi fără motivaţie

Minerii disponibilizaţi vor primi 37.000 de lei la momentul concedierii. Cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare, îşi depun dosarele la Casa Judeţeană de Pensii. Cei care mai au puţin până la pensie, beneficiază de venituri de completare în medie de 2.300 – 2.400 de lei net, lunar, pe durata a maxim 12 luni. „Majoritatea celor care nu pot ieşi acum la pensie, vor îndeplini condiţiile de pensionare în anul următor. Sunt foarte puţini cei care nu îndeplinesc aceste condiţii nici peste 12 luni. Da, e adevărat, ne confruntăm cu un deficit de personal în subteran, dar s-a mers mai departe cu măsura disponibilizărilor pentru că aşa s-a prevăzut în programul CEH. Deficitul de personal va fi acoperit cu personal provenit de la Societatea Naţională de Închideri Mine. Pe de altă parte, oricum, majoritatea celor disponibilizaţi acum, fiind cu doar un an sau mai puţin înainte de pensie, nu mai erau motivaţi la locul de muncă”, spune preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Loading...